Teema

Mitä sinä tekisit tänään, jos et pelkäisi?

Kesän ensimmäinen lämmin päivä. Riisun kengät ja sukat ja painan jalkapohjat vuoroin pehmeään nurmeen ja vuoroin pölyiseen asvalttiin.

Suljen silmät ja yhtäkkiä se on taas siinä – jokin tuttuus menneiltä ajoilta, jo vähän unohdettu rauha, joka viestittää: tässä on ollut hyvä näin. Tässä on hyvä näin. Äänet ympärillä ovat samankaltaiset kuin silloin joskus ennen. Hetken tuntuu kuin voisi aloittaa kaiken taas alusta.

Kesäloman alku saa ainakin monet vähän isommat tyttölapset laatimaan listoja asioista, joita haluaisi kesäloman aikana tehdä tai saavuttaa. Englanniksi näiden listojen nimi on Summer Bucket List.

Bucket List saa sanakirjassa käännöksen ”tehtävä elämän aikana”.

Ensin vähän ahdistaa ajatus, että kesälomakin on nykyään tarpeen pukea tavoitteiden muotoon. ”Maista ainakin kolmea uutta jäätelömakua.” ”Käy uimassa vähintään kerran viikossa.” ”Käy huvipuistossa.” ”Lue tuhat sivua.”

Tekisi mieli toppuutella: anna olla nyt vain, anna päivien soljua suunnittelematta eteenpäin nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus.

Mutta sitten ymmärrän – unelmistahan tässä puhutaan! Ei kai sen väliä, jos rasti ruutuun jää piirtämättä tai tavoite saavuttamatta. Unelmointi itsessään on vähintään yhtä tärkeää kuin haaveiden täydellinen toteutuminen. Unelmat vapautuvat, kun ihminen malttaa pysähtyä. Unelmat luovat toivoa, eikä ilman toivoa jaksa elää.

Rakastan erästä radion haastatteluohjelmasta tuttua kysymystä: Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Jo tuo pelkkä kysymys voi joskus pelottaa. En uskalla edes ajatella!

Iso kysymyshän se onkin, sillä samalla joutuu kohtaamaan tosiasian, että ylipäätään pelkää jotakin, saati sitten sen, mitä pelkää.

Mutta jos minä en pelkäisi, siirtyisin unelmieni toivomuslistalla eteenpäin.

Kirjoittaja on toimittaja ja terapeutti.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic