Teema

Mitä vastuullisuus tarkoittaa Fazerille?

Suomalainen suklaajätti Fazer tiedottaa, että sen käyttämä kaakao täyttää nyt sataprosenttisesti yhtiön asettamat vastuullisuuden kriteerit. Yhtiö kertoo suklaapakkauksissaan vastuullisesta kaakaonhankinnasta.

Miksi loitte oman merkinnän, ettekä valinneet esimerkiksi Reilun kaupan, Utzin tai Rainforest Alliancen sertifikaatteja, viestintäjohtaja Liisa Eerola?

– Fazer ostaa Nigerian ja Ecuadorin viljelijäohjelmien lisäksi UTZ-, Rainforest Alliance – ja Fairtrade Cocoa Programme -sertifioitua kaakaota. Tuotteissamme ei ole yhtä tiettyä sertifiointimerkintää, koska emme ole halunneet valita yhtä järjestelmää yli muiden.

– Arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia maailman kaakaonviljelijöistä ei ole minkään sertifiointijärjestelmän piirissä. Haluamme kehittää vastuullista kaakaonviljelyä myös näiden viljelijöiden kanssa.

Kuinka suuri osa kaakaontuottajistanne on edellä mainittujen kansainvälisten sertifiointijärjestelmien piirissä?

– Arvioimme, että tänä vuonna sertifiointien kautta ostetaan 70 prosenttia ja viljelijäohjelmien kautta 30 prosenttia kaakaosta.

Millaisia ovat omat tukiohjelmanne ja kuka niitä valvoo?

– Tuemme ohjelmien kautta suoraan yli 6000 viljelijää Ecuadorissa ja Nigeriassa. Nigerian viljelijäohjelman auditointi toteutettiin vuonna 2016 Ecocert-auditointiyrityksen toimesta. Ecuadorin ohjelma auditoidaan vuonna 2017.

Saavatko viljelijänne samanlaisen korvauksen työstään kuin Reilun kaupan viljelijät?

– Meillä maksettavat preemiot ovat samalla tasolla kuin sertifioinneissakin. Lisäksi viljelijöille tarjotaan koulutusta ja uusia, parempia kaakao­puun taimia. Ohjelmiin sisältyy myös tukea koko yhteisölle esimerkiksi koulujen ja kaivojen rakentamisen muodossa.

Tiedättekö, ettei kaakaotiloilla käytetä lapsityövoimaa?

– Nigerian auditoinnissa saavutettiin hyvä tulos lapsityövoiman ehkäisyssä. Jokaisen kaakaonviljelijäyhteisön sisältä on koulutettu yhteistyössä Nigerian oikeusministeriön kanssa yksi lapsityövoiman valvontaan valittu vastuuhenkilö. Heitä on noin 50.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic