Teema

Miten estää lapsen puhelimella tehdyt ostot?

Mitä rajoituksia lapsen puhelimeen kannattaa laittaa, Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki?

– Uuteen puhelimeen on aina hyvä vaihtaa oma pin-koodi ja suojalukituskoodi tai -kuvio. Näin puhelinta ei pääse käyttämään, jos se joutuu vääriin käsiin.

– Puhelimen käyttäjätiliä määritettäessä Google ja Apple pyytävät luottokorttitietoja, mutta niitä ei tarvitse antaa.

Mitä hoidetaan operaattorin kanssa?

– Aseta puheluestot palvelunumeroihin sekä mobiilimaksuestot. Lisäksi voi ottaa saldosopimuksen ja -muistutuksen, jos liittymässä ei ole kiinteää hintaa. Samalla voi laittaa rajoitukset ulkomaan datakäyttöön.

– Kerro käyttäjän ikä, kun avaat liittymän lapselle. Näin välttyy telemarkkinoinnilta.

Mitä jos lapsi on kuitenkin onnistunut tekemään ostoillaan ison puhelinlaskun?

– Ota yhteyttä operaattoriin. Nämä käsitellään tapauskohtaisesti.

Mitä jos lasku tulee luottokortille, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi?

– Alaikäiset voivat lain mukaan tehdä vain pieniä ostoksia ilman huoltajan lupaa. Netti- tai mobiilimaailma ei tee tähän poikkeusta.

– Ota yhteyttä yritykseen, josta ostokset on tehty. Kerro, että vanhemmat eivät ole antaneet ostoihin lupaa eikä myyjä ole riittävästi varmistanut sitä, että alaikäinen voi tehdä vain vähämerkityksellisiä ostoksia. Vetoa siihen, että lapsiin ei saa kohdistaa suoraa mainontaa, joten on arveluttavaa, jos lasta houkutellaan esimerkiksi peleissä ostoihin.

– Jos ei tämä tuota tulosta, kohdista vaatimus sekä luotonantajaan, kuten pankkiin, että puhelinoperaattoriin. Ota tarvittaessa yhteyttä Kuluttajaneuvontaan.

Päivän lehti

7.4.2020