Teema

Miten helposti grafiikkaa ostamalla voi rikastua?

Voiko taidegrafiikkaa ostamalla rikastua, Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu taide- ja antiikkiasiantuntija ja Aalto-yliopiston opettaja Tuija Peltomaa?

– Se on vaikeaa. Pitäisi olla äärimmäisen perehtynyt ja onnekas, että osaisi ostaa tekijältä, josta tulee iso nimi.

– Taiteesta sijoituskohteena puhutaan paljon, mutta totuus on se, että jos haluaa rikastua, kannattaa suuntautua osake- tai kiinteistömarkkinoille.

Mikä on mieleenpainuvin taideaarre, johon olet törmännyt?

– Vuonna 1998 Helsingissä pidetyssä huutokaupassa oli yhtä aikaa myytävänä Albert Edelfeltin
Mansikoita ja Eero Järnefeltin Lehmisavu, molemmat tekijöidensä tunnetuimpia töitä.

– Jostain syystä kaikki huusivat Mansikoita, ja sen hinta kohosi 2,5 miljoonaan markkaan eli noin 430 000 euroon. Lehmisavua huudettiin vähemmän, ja lopulta joku nappasi tämän herkkupalan itselleen miljoonalla markalla.

Mansikoita ilmestyi taas huutokauppamyyntiin vuonna 2004, mutta kun edelliskierroksen kilpailu puuttui, se vaihtoi omistajaa vain 360 000 eurolla.

– Suomessa on tullut 2000-luvulla pari kertaa vastaan aitoa Pablo Picasson grafiikkaa. Niiden hinnat olivat muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Tuleeko vastaan väärennöksiä?

– Kyllä tulee. Jälkimarkkinoilla aitona taidegrafiikkana myydään esimerkiksi taidekirjasta irrotettuja sivuja, jotka on kehystetty niin, että merkinnät peittyvät.

– Kannattaa välttää liian korkeita odotuksia. Esimerkiksi Salvador Dalin taidegrafiikasta liikkuu paljon väärennöksiä ja taiteilijan kuoleman jälkeen tehtyjä, arvoltaan vaihtelevia jälkivedoksia.

Päivän lehti

12.7.2020