Teema

Miten käy Whatsapp-viesteille, kun numero vaihtuu?

Puhelinnumeronsa uuteen vaihtaneen yllätykseksi vanhan numeron uusi haltija oli päässyt mukaan edeltäjänsä vanhoihin keskusteluryhmiin Whatsapp-pikaviestipalvelussa.

Miten yleisiä tällaiset tapaukset ovat, Elisa Oyj:n liiketoimintajohtaja Jan Virkki?

– Olemme törmänneet yksittäistapauksiin. Kuvattu tilanne ei koske ainoastaan Whatsappia, vaan mitä tahansa palvelua tai asiakasrekisteriä, johon liittymän aikaisempi käyttäjä on ilmoittanut puhelinnumeronsa suoraan.

– Nämä tapaukset eivät ole teleoperaattorin hallittavissa vaan käyttäjän ja kolmannen osapuolen välinen asia, minkä vuoksi operaattorin on hankalaa tai mahdotonta puuttua asiaan muulla tavalla kuin liittymänumeron vaihtamisella toiseen.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun vaihtaa puhelinnumeroaan?

– Whatsapp-palvelusta irrottautuminen edellyttää, että käyttäjä poistaa tilin, sillä muuten varmuuskopioidut viestit ja viestihistoria sekä eri ryhmät joihin kuuluu, jäävät voimaan ja saattavat päivittyä seuraavalle liittymänumeron haltijalle.

– Liittymänumeron irtisanomisen yhteydessä tilannetta selkeyttää se, jos käyttäjä muistaa, mille eri tahoille puhelinnumeronsa on ilmoittanut ja päivittää tiedot tai pyytää numeron tai asiakastiedot poistettavaksi.

Onko numeroissa karenssiaika?

– Operaattoreilla on käytössä puolen vuoden vähimmäiskarenssi ennen vapautuneen tai palautuneen liittymän uudelleen myyntiä toiselle asiakkaalle. Käytännössä aika on tätäkin pidempi. Viestintäviraston säädökset eivät ota kantaa tähän.  Suurin osa käyttäjistä siirtää numeronsa operaattorilta toiselle operaattorinvaihdon yhteydessä. Numeroita vapautuu ja otetaan käyttöön kymmeniätuhansia vuodessa, ja lisäksi avataan paljon uusia numeroita.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic