Teema

Miten lähetystekniikka muuttuu?

Antennitelevisioverkon lähetystekniikka muuttuu 1.4.2020. Mikä ihme on T2, Viestintäviraston taajuushallinnon päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen?

– DVB-T2 on antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös HD-lähetykset välitetään. Kuluttajan kannalta vastaanotto edellyttää DVB-T2-virittimen televisiovastaanottimessa tai digiboksissa. Käytännössä uudella lähetystekniikalla televisiolähetysten välittämiseen vaaditaan vähemmän kapasiteettia eli televisiotoiminnan käytössä olevia taajuusresursseja voidaan hyödyntää tehokkaammin.

– Siirtymässä on kyse myös kansainvälisesti laajasta television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä.

Ketä muutos koskee?

– Muutos koskee antennitelevisioverkon kotitalouksia. Viimeisimpien selvitysten mukaan 53 prosentilla niistä talouksista, jotka ovat pelkästään antenniverkon varassa, on jo uuden DVB-T2 -tekniikan mukainen vastaanotin. 400 000 kotitaloudessa T2-valmius puuttuu.

Miksi muutos tehdään?

– Langattoman laajakaistan taajuustarpeet ovat kasvaneet mobiililaitteiden lisääntyvän videokatselun myötä. Television teknologiasiirtymä auttaa osaltaan vastaamaan matkaviestinverkkojen taajuustarpeisiin.

– Vastaavia siirtymiä uudempaan jakelutekniikkaan on meneillään Euroopassa laajemminkin. Jo nyt osittainen siirtymä taajuuksia tehokkaammin käyttävään seuraavan sukupolven jakelutekniikkaan on mahdollistanut aiemmin televisiokäytössä olleiden taajuuksien vapauttamisen langattomalle laajakaistalle.