fbpx
Teema

Miten lakko vaikuttaa lentomatkustamiseen?

Mitä, jos lento peruuntuu lakon vuoksi, kuluttajaneuvoja Arja Mahlio?

– Jos uudelleenreitityksen aiheuttamasta viivästyksestä aiheutuu vahinkoa, matkustaja voi vaatia vahingonkorvausta.

– Matkustajalla on kolme vaihtoehtoa. Hän voi vaatia lentolipun hinnan palautusta, mahdollisimman pian tapahtuvaa vaihtoehtoista kuljetusta matkakohteeseen tai perille kuljetusta myöhempänä ajankohtana, jos paikkoja on saatavilla.

Matkustaja on saapunut Helsinki-Vantaan lentokentälle junalla tai erillisillä kotimaan lennoilla. Perillä hänelle selviää, että ulkomaan lentojen järjestäjä lakkoilee. Korvataanko hänelle myös turhiksi osoittautuneet kotimaan matkat?

– Vahingonkorvausta voi saada vain toteennäytetyistä kuluista, kuten viivästyksen vuoksi käyttämättä jääneistä junalipuista. Vahinko pitää pystyä osoittamaan esimerkiksi tosittein. Korvausta ei saa mielipahasta ja harmista.

– Matkakohteen hotelliin kannattaa olla yhteydessä heti, kun viivästymisestä on varmuus. Käyttämättä jääneistä hotellihuoneista voi saada myös korvaukset. Sama koskee muitakin liitännäispalveluita.

Ovatko samat lakkoilua koskevat säännöt voimassa myös matkatoimiston kautta varatuilla matkoilla?

– Yleisten valmismatkaehtojen mukaan matkanjärjestäjällä on oikeus keskeyttää matka ja tehdä matkaohjelmaan muutoksia.

– Matkanjärjestäjän on palautettava ilman viivettä matkustajalle saamatta jääneistä palveluita vastaava summa.

– Jos matka peruuntuu vielä alkamattoman lakon vuoksi, ovat matkustajan vaihtoehdot samat kuin lennon peruuntuessa. Jos korvaavia lentoja on käytettävissä, pyrkivät matkanjärjestäjät hyödyntämään niitä.

 

Anna Ruohonen

Menot