Teema

Miten lievitän siitepölyallergian oireita?

Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan koivun kukinta on päättynyt maan eteläosissa ja heikkenee muualla maassa Lappia lukuun ottamatta. Varhaisimmat heinälajit ovat aloittaneet kukintansa maan eteläosissa.

Miten siitepölystä johtuvia oireita voi lieventää kotona, neuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta?

– Lääkehoito on ensisijainen hoitokeino. Antihistamiinitabletti on yleensä ensimmäisenä kokeiltava lääke. Sen lisäksi voi käyttää kortisonipohjaisia nenäsumutteita ja silmätippoja. Näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.

– Jos siitepölykaudella tulee astmaoireita, tarvitaan astmalääkkeitä. Silloin on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

 

Auttaako, jos pysyttelee kotona ja vähentää tuuletusta?

– Siitepölyallergisen ei missään nimessä tarvitse eristäytyä neljän seinän sisälle. Jos oireet jatkuvat lääkkeistä huolimatta, voi kotona tehdä jotain asian hyväksi. Nenähuuhtelukannu on hyvä lääkkeetön hoito.

– Tuuletusikkunoihin voi asentaa hiukkassuodattimia ja huolehtia normaalista viikkosiivouksesta. Jos oireita on kovasti, voi kokeilla lopettaa vaatteiden tuuletuksen ja kuivatuksen ulkona. Suurimman osan oireet ovat niin lieviä, että tavallista elämää ei tarvitse juuri muuttaa siitepölykauden ajaksi.

– Voi käydä myös ulkoilemassa ja lenkillä. Paras aika siihen on aamulla ja myöhään illalla.

Mitä kannattaa tehdä, jos oireet jatkuvat vuodesta toiseen?

– Silloin kannattaa hakeutua siedätyshoitoarvioon. Asiaa on järkevää viedä eteenpäin syksyllä. Arviointiin voi hakeutua lääkärin lähetteellä.

– Siedätyshoidon muotoja ovat pistos-, tabletti- ja liuoshoito. Hoito kestää noin kolme vuotta. Pistoksena siedätyshoitoa annetaan koivu- ja heinäallergiaan, tablettihoitoa saa heinäallergiaan ja liuoshoitoa koivuallergiaan.

– Kokemukset ovat hyviä, suuri osa potilaista tulee oireettomiksi.

Reijo Hietala

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic