Teema

Miten minusta voisi tulla hyvä tyyppi?

Hyville tyypeille on aina kysyntää, sanotaan.

Miten voi tulla hyväksi tyypiksi, työnhakijoita valmentavan Spring House Oy:n toimitusjohtaja Anu Ahokas?

– Olemalla oma itsensä ja tuntemalla kuka on. Tarkastele omia vahvuuksiasi, ammatillista osaamistasi ja halujasi. Missä haluaisit olla ja mihin kehittyä?

Miksi työpaikkailmoituksissa haetaan usein hyviä tyyppejä?

– Jokainen työnantaja haluaa soveltuvimman, osaavimman ja innostuneimman työnhakijan. Se on myös tapa puhutella työnhakijaa houkuttelevasti. Jokainen haluaa kokea olevansa hyvä tyyppi.

Eikö vähän huonompanakin tyyppinä kelpaisi?

– Meistä jokainen on jo hyvä tyyppi – olemalla oma itsensä. Emmehän voi olla muutakaan.

Ketkä oikein voivat määritellä sen, kuka on hyvä tyyppi?

– Hyvä tyyppi ei ole yhteismitallinen käsite. Eri tehtäviin tarvitaan erilaisia hyviä tyyppejä. On sovelluttava kyseiseen ammattiin ja organisaatioon. Hyvä tyyppi taloushallinnon ammattilaiseksi voi olla rauhallinen, analyyttinen ja tarkka. Myyntitehtävässä tarvitaan usein sosiaalisia taitoja, rohkeutta ja päättäväisyyttä.

Mitkä ovat hyvän tyypin kriteerit?

– Työmarkkinoilla arvostetaan erilaisia persoonan piirteitä eri aikoina. Tämä heijastelee laajemminkin arvomaailmaa yhteiskunnassa. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on innostus, motivaatio työskennellä juuri siinä tehtävässä, johon hakee. Hyvä tyyppi syttyy ja roihauttaa kipinöitä ympärilleen työyhteisössä.

Miten itsestään voisi tuoda esille hyvän tyypin ominaisuuksia?

– Tulee tunnistaa omat vahvuudet ja tarinallistaa ne. Hyvä työnhakija kertoo osaamisestaan ja persoonastaan esimerkkien avulla. Onnistumiset ja aikaansaannokset jäävät rekrytoijan mieleen.

Silja Aitoaho

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic