Teema

Miten omaa puhelinta voi suojata?

Mobiililaitteissa on paljon tietoa aina valokuvista maksuominaisuuksiin, mutta niitä suojataan harvemmin kuin tietokoneita, arvioi tietoturvayhtiö F-Securen asiantuntija Anssi Korpilaakso.

Millaisiin uhkiin käyttäjän kannattaa varautua?

– Tietojenkalastelulla yritetään saada käyttäjätunnuksia, salasanoja, pankkitunnuksia, henkilötietoja tai luottokorttitietoja. Tällainen tilausansa voi olla houkutteleva tarjous, tunnetun brändin nimissä ja hyvällä suomen kielellä. Laite ei välttämättä saastu, mutta tiedot viedään.

– Haittaohjelmia on lähinnä Android-laitteissa. Applen iOS:ssä niitä ei juuri näe. Haitallinen sovellus voi toimia kuten pitää, mutta tehdä taustalla jotain, mistä käyttäjä ei tiedä. Se voi lähetellä maksullisia tekstiviestejä, kopioida luottokorttitietoja tai lukita laitteen ja pyytää lunnaita.

Miten haitallisia sovelluksia voi välttää?

– Kannattaa käyttää virallista sovelluskauppaa, vaikka sielläkin voi olla haittaohjelmia.

– Mieti, mitä tietoja sovellus kysyy. On epäilyttävää, jos taskulamppusovellus vaatii oikeutta lukea viestejä tai käyttää gps:ää. Harva ottaisi rautakaupan kassalla taskulampun ilmaiseksi, jos vastineeksi pitäisi näyttää kännykän viestit ja kuvat, mutta mobiilimaailmassa tämä ajatus hukkuu.

Miten laitetta voi suojata?

– Virustentorjuntasovellus seuraa, että sovellukset ovat puhtaita, suojaa netin selaamista ja estää päätymisen huijaussivustoille. Salasanojen on hyvä olla kunnossa. Niitä voi hallinnoida salasananhallintasovelluksella. Tärkeimmissä sovelluksissa suosittelen kaksivaiheista tunnistautumista.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic