Teema

Miten pelargoniat saa säilymään talven yli?

Hyvällä hoidolla pelargonia säilyy monta vuotta. 

Mikä on paras tapa talvettaa pelargoniat, puutarhuri Unto Haavikko?

– Viileä huone, jossa lämpötila on enintään 10 astetta, on niille kaikkein paras. Lämmön pitää olla kuitenkin selvästi plussan puolella. Talven pelargoniat ovat lepotilassa, jolloin ne eivät kasva eivätkä tarvitse paljonkaan vettä. Niitä kannattaa kastella vain sen verran, että ne pysyvät hengissä. Liiallista kastelua pitää ehdottomasti välttää.

Entä jos sopivan viileää paikkaa ei kotona ole?
– Pelargoniat pärjäävät kyllä ikkunalaudallakin. Kun aurinko alkaa talvella paistaa, pelargoniat rupeavat jälleen kasvamaan. Ellei niitä leikkaa raakasti helmikuun tienoilla, niistä tulee pitkiä roiskaleita. Leikatut varret alkavat versoa kyllä uudestaan.

Koska pelargoniat pitää nostaa sisälle?
– Parvekelaatikosta tai pihalta ne kannattaa siirtää sisälle talvehtimaan ajoissa. Ne eivät kestä kovin paljon kylmää. Ne kannattaa ottaa talvehtimaan ennen yöpakkasia, muuten ne jäätyvät ja paleltuvat.

Entä daaliat, saako niitä säilymään hengissä talven yli kevääseen?

– Juurakot säilytetään samalla lailla viileässä kuin pelargoniatkin. Juurakon suojaksi kannattaa jättää vähän multaa, kääriä ne sanomalehteen ja laittaa paperi- tai kangaspussiin. Daaliat eivät kestä alle nollan lämpötilaa. Talven aikana daaliat kaipaavat kosteutta vain vähän.

– Nykyään monet daaliat kasvatetaan siemenestä. Ne ovat yksivuotisia.

 

Menot