Teema

Miten pesen revityt farkut ja moniväriset paidat?

Miten kannattaa pestä revittyjä farkkuja, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa?

– Denim-farkuthan totuttiin pesemään 60 asteessa, mutta nyt strech-farkut sisältävät joustavaa elastaania, joten niiden pesulämpötila on alhaisempi. Elastaani kestää silloin tällöin kuumemman pesun, mutta usein käytettynä se menettää joustavuusominaisuuksia ja alkaa löpsöttää. Kauppiaat suosittavat tuulettamista, mutta maalaisjärkeä kannattaa käyttää: jos farkut ovat likaiset ja haisevat, ne kannattaa pestä. Revityt farkut on hyvä laittaa pesupussiin.

Miten pestään t-paita, jossa on 98 prosenttia puuvilla ja 2 prosenttia tekokuitua?

– Pesulämpötila määräytyy herkimmän kuidun mukaan. Noudata lähtökohtaisesti pesuohjeita, mutta jos lika pinttyy ja vaate haisee, vaihtoehtona pois heittämiselle voit kokeilla pestä suosituksia kuumemmalla. Useimmiten se toimii. Hiki, ihorasva ja voiteet eivät lähde ihoa vasten olleista vaatteista 40 asteessa.

– Näkyvä lika ja bakteerit ovat kaksi eri asiaa. Vaate voi näyttää puhtaalta, mutta mikrobiologisesti tarkasteltuna se on likainen. Monet bakteerit lisääntyvät vilkkaasti 20–40 asteen lämpötilassa. Täyden koneellisen jälkeen tekstiilit saattavat olla pahimmassa tapauksessa siis entistä likaisempia. Erityisesti tautien jyllätessä perheessä kannattaa vaatteet pestä 60 asteessa.

Miten pesen paidan, jossa on valkoista ja muita värejä?

– Jos haluat kirkastaa valkoista, voit käyttää silloin tällöin valkaisevaa, mutta muuten color-pesuainetta, niin muut värit pysyvät heleänä. Pyykkiä pestessä kehittyy näppituntuma.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic