fbpx
Teema

Miten saa ruokatahrat irti laattasaumoista?

Liedellä poreilee tomaattikastike, joka roiskuu kattilasta yli. Mustikkamehua keittäessä mehua roiskahtaa juuri laattojen valkoiseen saumaan. Apua!

Miten roiskeet saa parhaiten pois välitilan laattojen saumoista, Martta-liiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku?

– Perusjuttu on se, että välitilan pyyhkisi säännöllisesti heti vahingon satuttua. Siihen menee muutama sekunti, mutta usein se jää tekemättä. Sauma on huokoinen ja lika tarttuu siihen hyvin, ellei sitä puhdista saman tien. Yleensä tuoreeseen tahraan riittää kostutettu keittiöliina, jolla pyyhkii lian pois.

Entä jos lika ei lähde pelkällä pyyhkimisellä?

– Ensin kokeilisin ruokasoodaa ja vettä. Niistä tehdään tahna ja pyyhitään saumaa sillä. Jos sekään ei auta, kannattaa koetta Universal Stonea. Sillä yleensä hankalammatkin tahrat saa pois. Tulee kuitenkin muistaa, että pesun jälkeen puhdistusaine pitää huuhdella hyvin pinnalta pois. Itse käytän ihan keittiö- tai mikrokuituliinaa, mutta hankalampien tahrojen puhdistuksessa voi kokeilla myös saumaharjaa.

Markkinoilla on tarjolla myös saumasuoja-aineita, jotka tekevät sauman pinnalle vettä ja likaa hylkivän pinnan. Käsiteltyjä pintoja ei voi kuitenkaan myöhemmin maalata, lakata tai vahata. Roiskunut rasva ja pöly aiheuttavat myös usein keittiön pinnoille sitkeän ja tahmean pinnan. Miten sen saa kätevästi pois?

– Siihen tarvitaan joko käsitiskiainetta tai yleispuhdistusainetta avuksi. Rasva ja pöly lähtevät, kun pesuveteen sekoittaa pesuainetta. Pelkällä vedellä rasva ei yleensä lähde.

Menot