Teema

Miten sinilevän esiintymistä voidaan hillitä?

Miten sinilevän esiintymistä voi hillitä, Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Marko Järvinen?

– Sinilevät ovat luontainen eliöryhmä vesistöissä. Ongelmia syntyy silloin, kun sinilevät muodostavat massaesiintymiä, joihin liittyy usein niiden pintakukinnat. Tehokkain keino vähentää sinileväkukintoja on vähentää vesistöön tulevaa ravinnekuormitusta sekä estää vesistön sisäistä ravinnekuormitusta vesiensuojelutyöllä.

Millaisia keinoja mökkiläinen voi kokeilla, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijat Risto Lignell ja Seppo Knuuttila?

– Mökeillä sinilevätorjuntaan on käytetty öljypuomien tapaisia ”sinileväpuomeja”. Näillä tiiviillä vettä läpäisevillä kankailla ranta-alue voidaan aidata, jolloin ulapan sinilevälautta ei pääse ajautumaan aidatulle alueelle, Risto Lignell kertoo.

– Mökillä tärkeintä on huolehtia siitä, että jätevesiä ei pääse järveen tai mereen. Paras ratkaisu on kuivakäymälä, Seppo Knuuttila sanoo.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan ruoantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä. Tällä hetkellä eläinpohjaisen ravinnon tuotannon käytössä on noin 70 prosenttia Suomen peltoalasta. Miten voisimme pienentää Itämeri-jalanjälkeä?

– Tehokkaimmin omaa Itämeri-jalanjälkeään pystyy pienentämään vähentämällä liha- ja maitotuotteiden kulutusta ja korvaamalla niitä Itämerestä tai mökkijärvestä pyydetyllä luonnonkalalla, Knuuttila toteaa.