Teema

Miten sininen valo on silmille haitallista?

Mitä sinisellä valolla tarkoitetaan, optikko Meri Lahtela?

– Sininen on yksi valon aallonpituuksista, ja se on erityisen lyhytaaltoista näkyvää valoa. Sininen valo siroaa voimakkaasti häikäisten ja aiheuttaen epätarkkuutta näkemiseen.

– Haitallinen sininen valo on sini-violettia. Se rasittaa silmiä ja vaikuttaa muun muassa unihormoni melatoniinin eritykseen.

– Sini-turkoosi valo on ihmiselle hyödyllistä. Se säätelee vuorokausirytmiä ja vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin.

Mistä sinistä valoa tulee?

– Puhelinten, tablettien ja tietokoneiden näytöt, keinovalot, led-näytöt, led-lamput ja katumainokset. Suurin sinisen valon lähde on aurinko, mutta digitaalisten laitteiden käytön yleistyessä sinisen valon lähteitä on paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Mitä haittaa sinisestä valosta on?

– Pitkäaikainen altistuminen voi vauhdittaa silmänpohjan ikärappeumaa eli verkkokalvon solujen vaurioitumista. Lyhytaikainen altistuminen voi aiheuttaa silmien kuivumista ja väsymistä, unirytmin häiriintymistä ja päänsärkyä.

– Altistumisen määrä vaihtelee ihmisestä ja vuodenajasta toiseen. Suomalaiset altistuvat pimeän aikaan etenkin keinovaloille, mutta myös huomattavan paljon näytöille ympäri vuoden. Essilorin tuoreen tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista viettää päivittäin yli seitsemän tuntia näytön äärellä.

Miten siniseltä valolta voi suojautua?

– Silmälaseilla, joissa on haitallista sinistä valoa suodattavat linssit. Näitä saa myös ilman vahvuuksia. Voimakkaassa auringonvalossa aurinkolasit ovat fiksuin valinta.