Teema

Miten sisarkateutta voi suitsia lasten välillä?

Sisarkateus on tutkimusten mukaan yleisintä silloin, kun sisarusten ikäero on pieni.

Mistä sisarkateus kumpuaa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki?

– Pienillä lapsilla mustasukkaista käyttäytymistä saa monesti aikaan uusi tilanne, jossa aikuisen ajasta alkaa kilpailla myös toinen. MLL:n Vanhempainpuhelimessa saamme usein yhteydenottoja vanhemmilta, joille on syntynyt toinen lapsi ja vanhempi sisarus käyttäytyy hallitsemattoman mustasukkaisesti tai jopa tuhoavasti tulokasta kohtaan, tai kun lasten välillä syntyy jatkuvasti riitoja, jotka kuormittavat arkea.

Miten sisarkateutta voi suitsia?

– Ajankäytön tasapuolistaminen voi olla toimiva keino. Jokaiselle lapselle on hyvä varata kahdenkeskistä aikaa ja yksilöllistä huomiota, ettei siitä tarvitse kilpailla. Lapselle pitää muistaa myös antaa hyvää palautetta, kun hän toimii oikein.

– On tärkeää, että vanhempi huomioi lapsensa yksilöinä ja välttää kilpailuasetelmia ja vertailua, esimerkiksi suoritusten arvottamista lasten kesken. Kodin on hyvä olla paikka, jossa ei arvoteta eikä lokeroida ketään.

– Alakynteen joutuvan kokemukset olisi tärkeä huomata ja sanoa, että näen mitä tapahtui. Toisen sisaruksen kanssa tulee keskustella siitä, miltä tuntuu jos toinen koko ajan aiheuttaa mielipahaa.

Milloin pitää olla huolissaan?

– Jos arki on yhtä riitelyä ja ilmapiiri on jatkuvasti negatiivinen tai jos lapsilla on keskinäisissä valta-asetelmissa selkeästi eroja, tulisi pohtia, mistä tämä kumpuaa. Saako vaikkapa esikoinen liian vähän huomiota tai myönteistä palautetta?

– Arjessa kaikkia tilanteita ei aina ehdi analysoimaan, eikä vanhempi omalta kiireeltä tai väsymykseltä aina huomaa kaikkea. Siksi olisi hyvä pystyä myös keskustelemaan asioista toisen aikuisen kanssa.

Silja Aitoaho

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic