Miten torjutaan tuholaiset ilman kemikaaleja?

– Kotipuutarhassa ei yleensä kannata käyttää torjunta-aineita. Monet tuholaiset ja taudit on torjuttavissa kotikonstein, ilman kemiallisia aineita.
– Esimerkiksi kirvoja voi torjua nokkosvedellä ja raparperivedellä. Lentäviä hyönteisiä voi torjua peittämällä kasvustot harsolla tuholaisten lentoajaksi. Kumppanuuskasveilla voi yrittää karkottaa ei-toivottuja vieraita. Lehtiä syöviä toukkia ja etanoita voi kerätä pois käsin. Voimakas vesisuihku poistaa ylimääräiset asukkaat kasveista.
– Kasveja kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta tuhot huomataan jo ennen suurempia vahinkoja. Kasvien hyvinvoinnista huolehtiminen ja tuhojen ennaltaehkäisy ovat hyviä keinoja säästyä vahingoilta.
– Taudit leviävät muun muassa ilman, veden, maan ja työvälineiden mukana. Kannattaa siis kiinnittää huomiota toimintatapoihin puutarhassa: hygieniaan, laatikoiden pesuun ja työvälineiden puhtauteen. Myös sairaat kasvit tulee poistaa.
– Myös vuoroviljely ehkäisee tautien esiintymistä – eli samassa paikassa kannattaa vaihdella viljeltävää kasvia.
– Kasvit kannattaa istuttaaa sopivan harvaan, jotta ne saavat hyvin valoa ja pysyvät kuivina. Myös riittävä kastelu ja lannoitus parantavat kasvin vastustuskykyä
– Tiheä ja kostea luovat oivat kasvuolosuhteet niin kasvitaudeille kuin tuholaisille.