Teema

Miten voi vähentää vaatteen kemikaalikuormaa?

Tekstiilikemikaaleja käytetään, jotta tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia. Lisäksi tuontitekstiilit voidaan käsitellä kemikaaleilla, joiden on tarkoitus estää homeen kasvu tuotteissa pitkien kuljetusmatkojen aikana.

Millaisia kemikaaleja ei saa löytyä ja miksi, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen?

– Esimerkiksi allergisoivien, syöpävaarallisten tai muutoin terveydelle haitallisten tekstiilikemikaalien käyttöön liittyy kieltoja ja rajoituksia EU:n alueella.

– Osa kemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia ihoreaktioita silloin, kun kemikaalit ovat ihon kanssa kosketuksissa esimerkiksi vaatteiden kautta. Ärsyttäviä tai allergiaa aiheuttavia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi formaldehydi, tietyt väriaineet, kromiyhdisteet tai biosidit.

Mitä kannattaa tehdä, jotta altistuisi mahdollisimman vähän?

– Kemikaalikuormaa voidaan pienentää suosimalla käytettyjä vaatteita, joita on jo pesty. Jos taas vaatteen ostaa uutena, esimerkiksi Ökö-Tex -tuoteturvallisuusmerkki kertoo, että tekstiileissä on rajoitettu tai kielletty terveydelle haitallisten kemikaalien käyttöä. Muita vastuullisuudesta kertovia merkkejä ovat esimerkiksi GOTS, Euroopan ympäristömerkki ja Joutsenmerkki.

Pitääkö vaatteet pestä ennen käyttöä? 

– Uusi vaate on hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Vaatteiden pesulla voidaan vähentää esimerkiksi ihoärsytystä aiheuttavien vesiliukoisten tekstiilikemikaalien, kuten formaldehydin, pitoisuutta vaatteissa. Joidenkin vaatteiden pesulapussa saatetaan vielä erikseen mainita, että vaate on suositeltavaa pestä ennen kuin se otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa.