Teema

Miten voisi selvitä yksinäisestä joulusta?

Joulu on yhdessäolon juhlaa ja monelle yksinäiselle siksi raskasta aikaa.

Psykoterapeutti, Mielentervey­den keskusliiton kuntoutussuunnittelija Outi Ståhlberg, miten voisi selvitä yksinäisestä joulusta?

– Jos tiedossa on yksinäinen joulu, kannattaa siitä puhua naapurille, tuttavalle, lääkärille, kenelle tahansa. Kannattaa kertoa avoimesti, että joulu tuntuu ahdistavalta ja yksinäiseltä. Jos asiasta ei puhu eikä kotoa poistu, on kenenkään vaikea tietää siitä. Olisi tärkeää yrittää hakeutua ihmisten joukkoon vielä silloin, kun on edes hieman jaksamista.

Miksi juuri jouluna yksinäisyys voi tuntua musertavalta?

– Joulu tunnetaan välittämisen aikana. Ikävät tunteet nousevat helposti pintaan, jos ei ole ketään, kenestä voisi välittää tai joka välittäisi. Jos ei ole läheisiä, olo voi tuntua hyödyttömältä. Olisi kuitenkin tärkeää, ettei kukaan tuntisi yksinäisyyttä ja huonommuuden tunnetta, vaikka yksin joulunsa viettäisikin.

– En usko, että normaalista arjesta yksin selviäviä ihmisiä joulu mitenkään hirveästi ahdistaa. Ahdistavien tunteiden taustalla on usein ikäviä lapsuusmuistoja, menetyksiä tai muita asioita, jotka tekevät joulusta ahdistavan.

Miten yksinäisyyttä voisi vähentää?

– Meidän kuuluisi välittää toisistamme, sillä yksin ei kukaan selviä. Jouluna vaikeimmassa tilanteessa ovat ne yksinäiset ja syrjäytyneet, jotka eivät jaksa tai pysty kotoa poistumaan. Siirtäisinkin vastuuta ympäröiville ihmisille, sillä yksinäisyys ja erilaiset sairaudet heikentävät toimintakykyä. Esimerkiksi naapurin oveen koputtamien ja kuulumisten kysyminen ei paljon vaadi, mutta voi olla yksinäiselle ihmiselle todella merkittävää.

– Kannattaa myös muistaa, että kaikki yksinäiset eivät ole vanhuksia. Suuressa vaarassa ovat myös yksinäiset ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Silja Aitoaho

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic