Teema

Mitkä kasvit viihtyvät kosteassa ja pimeässä?

Huonekasvit viimeistelevät vessan ja kylpyhuoneen sisustuksen. Mitä kasveja kyseisiin tiloihin voi sijoittaa, floristimestari Katri Gummerus?

– Ilmakasvit ovat loistavia kosteiden paikkojen katseenvangitsijoita. Erityyppiset tillandsiat kestävät ilman juuria, ja niitä myydään usein kukkakaupoissa valmiina roikkuvissa lasiamppeleissa tai pienissä terraarioissa. Niitä voi myös asetella kauniille lautaselle samaan sävyyn sopivien koristekivien ja simpukoiden kanssa. Tyylikäs, harmahtava kasvi on esimerkiksi Salvadorin tillandsia. Ilmakasveja suihkutellaan suihkupullolla säännöllisesti.

– Katosta voi myös ripustaa roikkumaan useita pieniä lasipurkkeja, joihin on aseteltu vedessä olevia leikkokukkia ja -vihreitä. Näin syntyy ihana, ilmava kokonaisuus, johon on helppo vaihtaa tunnelmaa viikoittain. Veden voi myös värjätä halutun tunnelman mukaisesti. Joulun aikaan kannattaa laittaa vessaan hyasintti tuoksumaan ”luonnollisena ilmanraikastajana”.

Entä jos huone ei ole täysin pimeä, vaan siellä on ikkuna?

– Kilpipiilea on trendikäs pyöreälehtinen kasvi, joka tarvitsee hieman valoa ja pitää ilmankosteudesta. Kaunis ja värikäs kasvi kylpyhuoneeseen voisi olla myös pitsilehti, joka viihtyy hajavalossa. Aasin- ja muulinkorvatkin menestyvät hieman pimeämmässä paikassa ja ovat helppohoitoisia sekä nopeakasvuisia.

Onko kasveista kylpyhuoneessa ja vessassa jotakin hyötyä?

– Elävillä kasveilla on ilmaa puhdistava vaikutus. Toiset kasvisuvut puhdistavat ilmaa paremmin kuin toiset. Toki kasvit lisäävät myös viihtyisyyttä ja madaltavat stressitasoa vihreän värinsä ansiosta.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic