Teema

Mitkä ovat Alkon suosituimmat kuohuviinit?

Alko lanseerasi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Suomi 100 -kausituotteita. Miten juhlavuoden kuohuviinit ovat käyneet kaupaksi, tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna?

– Emme voi kommentoida yksittäisten tuotteiden myyntilukuja. Suosituimmat tuotteet kerrotaan vain vuositasolla. Sen voi kuitenkin sanoa, että asiakkaat ovat ottaneet hyvin vastaan Suomi 100 -tuotteet.

Mitkä kuohuviinit ovat suosituimpia?

– Cavan asema on vakaa. Se on ollut ykköskuohuviini koko 2000-luvun. Viime vuonna kuohuviinien litramääräisestä myynnistä 37,5 prosenttia tuli Espanjasta. Käytännössä se oli kokonaan cavaa.

– Monille Espanja oli ensimmäinen maa, jossa on vietetty ulkomaanlomaa. Lisäksi cavaa on kaikkia makeusasteita. Rutikuivat kuohuviinit ovat liian hapokkaita monille.

– Prosecco rynnii vauhdilla. Tänä vuonna Italia ohitti Ranskan kuohuviinien myynnissä. Prosecco on vahvistanut asemiaan ympäri maailmaa. Jopa niin, että kysynnän on pelätty ylittävän tarjonnan.

Käykö samppanja kaupaksi?

– Samppanjan kulutus on kasvanut koko 2000-luvun. Alkossa myydyistä kuohuviineistä samppanjan osuus on alle kymmenen prosenttia.

Kuinka paljon kuohuviinejä ostetaan loppuvuoden juhliin?

– Kuohuviineillä on kaksi kulutushuippua, vappu ja uusivuosi. Joululahjajuomissa viinit ovat voimakkaasti syrjäyttämässä väkeviä. Lahjaksi ostetaan entistä enemmän samppanjaa eikä aina vain punaviiniä.