Teema

Moderni Eden on maailman suurin sisäsademetsä

Cornwallin tunnetuin nähtävyys panee turistin hikoilemaan. Vastapainoksi voit haistella tuoksuvia hajuvesikasveja.

Viherpeukalovisionääri Tim Smitin uroteot eivät loppuneet Heliganiin.

Kun puutarhan kunnostus oli saatu hyvään alkuun, kultasormi käänsi katseensa lähistöllä olevaan, vedellä täyttyneeseen savikuoppaan.

Kuopasta kasvoi jyhkeä Eden Project, joka on tänä päivänä Cornwallin suosituin nähtävyys.

 

Toisin kuin romanttinen ja historiallinen Heligan, vuonna 2001 avattu Eden on kokonaan uusi ja moderni kokonaisuus.

Kaksi suurta kuplahallia kätkevät sisäänsä maailman suurimman sisätiloihin luodun sademetsän sekä kuivemman välimerellisen alueen.

Välimeren alueella on myös taivaalliselta tuoksuva parfyyminurkkaus. Siellä voi tuoksutella kasveja, joista valmistetaan hajuvesiä.

 

Viidakko on todella kostea ja kuuma, mutta varauloskäyntejä on ripoteltu reitin varrelle, jos sademetsä tuntuu liian tukahduttavalta.

Janonsammuttajana toimii pikkuinen drinkkibaari, jossa voi maistella vaikkapa kookoksesta tehtyjä juomia, rommilla tai ilman.

Kuplien edessä sijaitsevat kiintoisat ulkokasvimaat, joissa esitellään lajeja ympäri maailman. Ihmeteltävää riittää myös opetuskeskuksessa ja taidegalleriassa.

Edenissä on myös teehuone, kahvila sekä suuri terassiravintola, joka tarjoaa paikallisia herkkuja välimerellisellä twistillä. Suurin osa aineksista tulee omilta kasvimailta.

Ulkona on lisäksi konserttiareena, jonne nousee kesäisin nimekkäitä esiintyjiä. Talvisin avautuu luistelukenttä.

 

Edenissä kierrätys ja ekologisuus ovat kunniassa, joten keittiöjätteet päätyvät kasvimaille ja päälle lisätään vielä matoja.

Mielenkiintoisia, hiukan piilossa olevia taideteoksia voi bongailla metsäisten polkujen viereltä. Useat taideteoksista on tehty ajopuista, kierrätetystä metallista tai savesta ja kivistä.

Vuonna 2019 Edeniin aukeaa maisemaan sulautuva, komeankokoinen ekohotelli.

Edenin konsepti on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta. Parjaillaan työn alla on samantapaisia, mutta huimasti suuremman skaalan projekteja niin Kiinassa kuin Australiassakin.