fbpx
Teema

Monikäyttöinen myskikurpitsa hurmaa sesongin resepteissä – näin hyödynnät koko hedelmän siemeniä myöten

Oranssinkeltaisen hedelmälihan maussa on pähkinää ja hieman makeutta. Se sopii hyvin risottoon, keittoon, täytettäväksi ja täytteeksi. Soseutettuna sitä voi käyttää myös leivonnassa.
Kuva: Kaikki aitini reseptit

Myskikurpitsan sesonki ajoittuu myöhäissyksyyn ja talveen. Siitä valmistuvat niin maistuvat lisukkeet kuin pääruoatkin. Soseutettu kurpitsa on mainiota myös leivonnassa.

Myskikurpitsa on päärynänmuotoinen kurpitsa, jolla on vaaleankellertävä, kova kuori, oranssinkeltainen hedelmäliha ja vähän siemeniä. Maultaan monikäyttöinen hedelmä on pähkinäinen ja hiukan makea. Sen hedelmäliha on tiivistä ja kiinteää.

Myskikurpitsa kannattaa halkaista ensin pituussuunnassa, jolloin pääset lusikoimaan leveämmässä päässä olevat siemenet rihmastoineen pois. Siemenet voi hyödyntää pesemällä ne puhtaaksi rihmastosta, kuivata ja paahtaa pannulla keittojen pinnalle tai salaatteihin lisättäväksi.

Voit paahtaa kurpitsan kuorineen lohkottuina uunissa. Kuoret pehmenevät syötäviksi tai voit kaapia kypsän hedelmälihan irti kuorista sosetta varten.

Voit myös kuoria kurpitsan tukevalla kuorimaveitsellä, kuutioida, lisätä patoihin ja keittoihin, paahtaa uunissa tai keittää vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsat .

Myskikurpitsa-salviarisotto

Neljälle

1 kg myskikurpitsaa

1+ 2 rkl oliiviöljyä

muutama tuore salvianoksa

50 g voita

1 sipuli hienonnettuna

300 g risottoriisiä

1½ l kasvislientä

1–2 dl kuivaa valkoviiniä

1 dl raastettua parmesaania

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Halkaise myskikurpitsa, lusikoi siemenet pois, kuori ja paloittele suupalan kokoisiksi. Kierittele 1 rkl öljyssä. Hienonna puolet salvianlehdistä kurpitsan sekaan. Levitä uunipellille ja paahda 200 asteessa pehmeiksi noin 30 minuuttia. Soseuta puolet kypsästä kurpitsasta.

Laita kasvisliemi (vesi + kasvisliemikuutiot) kuumenemaan kiehuvaksi ja anna poreilla maltillisesti risoton valmistuksen ajan risottopannun viereisellä levyllä.

Kuumenna puolet voista pannulla ja kuullota sipulia voissa miedolla lämmöllä kymmenen minuuttia. Lisää riisi, sekoita hyvin ja anna riisin muuttua läpikuultavaksi. Lisää viini ja sekoita, kunnes viini imeytyy riisiin.

Lisää kasvislientä reilu desi kerrallaan ja sekoittele koko ajan. Riisin kypsyminen kestää noin 20 minuuttia. Risoton tulisi pysyä soppamaisen löysänä koko ajan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Salvianlehdillä maustettu kermainen myskikurpitsarisotto maistuu ihanan ylelliseltä. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Salvianlehdillä maustettu kermainen myskikurpitsarisotto maistuu ihanan ylelliseltä. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Paista loput salvian lehdet öljyssä toisella pannulla, nosta kuivumaan talouspaperin päälle ja suolaa varovasti.

Kun risotto alkaa kypsyä, eli on vielä jämäkän purtavaa, sekoita mukaan soseutettu kurpitsa. Lisää parmesaani ja loput voista, sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa risotto kurpitsakuutioiden ja paistettujen salvianlehtien kera.

Curryllä maustettu myskikurpitsakeitto

Neljälle

1 rkl öljyä

1 sipuli hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 l kuorittua ja kuutioitua myskikurpitsaa

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1½ tl curryä

½ tl kanelia

1/2 tl chilihiutaleita

1 tlk kookosmaitoa

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kookossokeria

pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja kevyesti vatkattua (kookos)kermaa

Laita isoon kattilaan öljy ja sipuli, kuumenna polttamatta ja kuullota 2 minuuttia.

Lisää kurpitsakuutiot ja mausteet, sekoita. Kuullota muutamia minuutteja välillä sekoitellen.

Lisää kookosmaito, vesi, kasvisliemikuutio ja kookossokeri (tai pieni loraus siirappia).

Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja anna poreilla hiljakseen 15 minuuttia, kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmeitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ripottele keiton pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Ripottele keiton pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Soseuta ja tarkista maku.

Paahda annoksiin pinnalle ripoteltavaksi kurpitsansiemeniä ja liruta kevyesti vatkattua kermaa.

Pinaattikastikkeella ja pekonilla kuorrutettua kurpitsaa

Neljälle

1 myskikurpitsa

suolaa

170 g pekonia

2 rkl öljyä

1 sipuli hienonnettuna

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

160 g pinaattia

2 rkl vehnäjauhoja

2 ½ dl maitoa

1 dl kermaa

100 g mozzarella juustoraastetta

hiukan valkopippuria

4 rkl raastettua parmesaania

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suolainen pekoni sopii hienosti hiukan makean myskikurpitsan kanssa. Kasvisversion saat jättämällä pekonin pois tai korvaamalla sen vaikka paistetuilla sienillä. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Suolainen pekoni sopii hienosti hiukan makean myskikurpitsan kanssa. Kasvisversion saat jättämällä pekonin pois tai korvaamalla sen vaikka paistetuilla sienillä. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Halkaise kurpitsa pituussuunnassa, ripottele leikkauspinnalle hiukan suolaa ja paahda 180 asteessa 30–45 minuuttia kypsäksi. Levitä samalle pellille myös pekonisiivut. Ne kypsyvät noin 10 minuuttia, jolloin voit nostaa ne talouspaperin päälle odottamaan. Kurpitsan kypsyttyä poista siemenet lusikalla.

Valmista kastike kuullottamalla sipuli ja valkosipuli pehmeän läpikuultavaksi öljyssä.

Lisää pinaatti ja anna sen keittyä kokoon. Sekoita mukaan jauhot ja jauhojen perään maito ja kerma. Kypsytä 5 minuuttia välillä sekoittaen.

Lisää kastikkeeseen mozzarellaraaste ja mausta varovasti valkopippurilla ja suolalla.

Murustele kurpitsoiden pinnalle ja siemenkuoppaan pekonia ja levitä päälle pinaattikastike ja lopuksi parmesaaniraaste. Kuorruta uunissa 10 minuuttia.

Aasialaiset myskikurpitsanyytit

noin 20 kpl

1 pkt gyoza/wontonkuoria (aasialaiskauppojen pakastealtaasta)

2 rkl raastettua inkivääriä

 3 kevätsipulia

3 valkosipulia raastettuna

5 dl keitettyjä, soseutettuja kurpitsakuutioita

2 rkl soijaa

1 rkl riisiviinietikkaa

½ tl chilihiutaleita

1 rkl öljyä

dippikastike:

2 rkl soijaa

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl riisiviinietikkaa

1 tuore chili hienonnettuna

1 tl seesaminsiemeniä

pieni pätkä kevätsipulia hienonnettuna

Ota wonton-kuoret sulamaan 3–4 tuntia aiemmin.

Hienonna kevätsipulien valkoiset osat. Kuullota kevätsipulia ja mukaan raastettua inkivääriä ja valkosipulia noin minuutti. Varo polttamasta.

Lisää kurpitsasose ja soija, riisiviinietikka ja chili. (Voit käyttää hiutaleiden sijaan myös chilitahnaa tai tuoretta chiliä.) Anna jäähtyä.

Levitä muutama kuori kerrallaan jauhotetulle pöydälle. Vetäise reunat veteen kastetulla sormella ja nosta keskelle ruokalusikallinen täytettä. Rypytä nyytti tiukasti kiinni ja nosta valmiit odottamaan leivinliinan alle.

Kuumenna kannellisessa kasarissa öljy ja nosta nyytit pannulle niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Paista 2 minuuttia, ja laita sitten pannulle varovasti noin 1 cm korkeuteen asti vettä ja sulje kansi. Anna höyrystyä kypsiksi noin 6 min. Kun vesi on haihtunut, nosta kansi pois ja anna nyyttien rapeutua pohjasta.

Sekoita dippikastikkeen aineet ja tarjoa yhdessä nyyttien kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aasialaistyyliset nyytit valmistuvat helposti kun ostat edullisia, valmiita kuoria, joita löytyy aasialaismarkettien pakastealtaista. Kuva: Kaikki aitini reseptit

Aasialaistyyliset nyytit valmistuvat helposti kun ostat edullisia, valmiita kuoria, joita löytyy aasialaismarkettien pakastealtaista.
Kuva: Kaikki aitini reseptit

Menot