Teema

Muuttolinnut tulivat lainaan – silti jäädäkseen

Pitkään Tarja Vandellin aviomiehen sisko hienovaraisesti vihjaili, että isoille seinäpinnoille voisi hankkia taidetta, ja usein antoikin lahjaksi taidetta. Olohuoneen remontin myötä ja pitkän harkinta-ajan jälkeen Vandell halusi yllättää taidelähettiläs-ystävänsä, ja lähti etsimään olohuoneen lipaston päälle sopivaa teosta. Tie Tampereen taidelainaamoon oli raskas, sillä samalla matkalla Vandell kävi teettämässä tätinsä hautajaiskutsut.

– Vahvasti Maija-täti mielessä kävelin Taidelainaamossa. Hautajaiskutsuun tuli ottamani kuva muuttomatkalle lähtevistä joutsenista, ja vasta lainaamon eteisessä havahduin, että tuossahan on upea teospari.

Kolmiosaisesta taideteoksesta kaksi oli esillä ja kolmas jemmassa varastossa. Nähtyään koko kolmikon Vandelll totesi, että otetaan koko perhe kotiin.

– Vasta teoksia hakiessa sain kuulla teoskokonaisuuden Muuttolinnut-nimen. Maija olisi näistä kovasti itsekin pitänyt.

Taidelainauspäätös perustuu ennen kaikkea ihastukseen: valittu teos herättää tunteita tai miellyttää silmää. Lienee selvää kumpaan kategoriaan Vandell kuuluu.

Lainaaminen eroaa korottomasta osamaksusta siten, että teoksen voi halutessaan palauttaa milloin vain laina-ajan aikana takaisin lainaamoon. Tällöin asiakas maksaa vain niistä kuukausista, jolloin teos on ollut hänellä. Muuttolintujen lainausaika loppuu tammikuussa.

– Taulut on asetettu niin, että linnut eivät lennä ulos ikkunasta vaan yksi tulee jo takasin. Lienee siis selvää, että he ovat tulleet jäädäkseen, vaikka vielä lainassa ovatkin.

Suurin osa teoksista saa lainauksen myötä pysyvän kodin. Lainaamojen luomaa mahdollisuutta maksaa erissä kiitellään, ja usein sen koetaan jopa mahdollistavan hankinnan, jota ei muuten tehtäisi. Osamaksumahdollisuus varmasti mahdollistaa monelle taiteen hankkimisen, mutta lainaukselle on myös muita syitä, kuten teoksen kokeileminen omalle seinälle tai se, että ihastuu teokseen lainaamossa ja se on pakko saada. Silloin erissä maksaminen on toisarvoista.

– Erissä maksaminen toimii kuin huomaamattomasti, eikä summaa ajattele niin, että saman rahan voisi käyttää johonkin muuhun, häviävään. Nyt tällä tavalla saadaan kotiin jotain pysyvää, Vandell kertoo.

Heti kun
Muuttolinnut olivat asettuneet uuteen kotiinsa, etsi Vandell teoskokonaisuuden tekijän.

Nokialainen kuvataiteilija Pia Feinik tekee taidetta muille ihmisille, joten siitä syystä teos saa eräällä tapaa täyttymyksensä, kun oikea ihminen ja taideteos löytävät toisensa. Feinikistä on suorastaan pieni ihme, että ainutlaatuinen teos kohtaa ainutlaatuisen ihmisen ja päätyy tämän kotiin. Toisinaan Feinikiä pyydetään jopa valitsemaan teokselle paikka ja lyömään naula seinään.

– Minulle on suuri kunnia, että taiteeni pääsee ihmisten koteihin, osaksi heidän elämäänsä. Oman teoksen näkeminen sen omassa kodissaan on aina merkittävä hetki. Vaikka taideteoksen ja taiteilijan tiet usein erkaantuvat, yhteys ei katkea koskaan ja asiakkaat ymmärtävät ja kunnioittavat tätä. Taiteilija on aina merkityksellinen osa itse teosta.

Feinikin teoksia liikkuu taidelainaamon kautta vuositasolla joitain kappaleita, ja ne ovat pääasiassa taidegrafiikkaa. Taidegrafiikka on pienikokoisempaa ja hinnat ovat uniikkia taidemaalausta alhaisemmat, jolloin myös potentiaalinen ostaja on paljon helpompi löytää.

– Taidelainaamoiden tilat ovat myös hyvin rajalliset, joten suuria, tai edes keskikokoisia maalauksia ei niihin voi useimmiten edes viedä tilanpuutteen vuoksi nähtäville.

Sekä itse taiteilijat että monet galleriatkin mahdollistavat taideteosten hankkimisen osamaksulla. Moni ei tätä edelleenkään tiedä. Osittain siksi Feinik on myynyt jatkuvasti isojakin maalauksia ihan vain sillä, että ne ovat taiteilijan Facebook-sivulla omassa julkisessa kansiossaan selkeästi esillä tietoineen, hintoineen ja maksuehtoineen.

– Nettikuvan perusteella taideteoksen ostaminen on selvästi lisääntymässä, ja ostaja on yleensä jossain määrin perillä taiteilijan tuotannosta.

Se, että taideteoksilla on julkisesti merkitty hinta, luo Feinikin mielestä ammattimaisuutta ja luottamusta taidekauppaan. Taidetta vielä harvoin nähdään sijoituskohteena. Feinik toteaa, että vuositasolla omasta teosmyynnistään noin 30 prosenttia on osamaksumyyntiä. Pienin osamaksuerä on 50 euroa kuukaudessa, mutta usein asiakas haluaa maksaa enemmän kerralla.

Haastattelun jälkeen toimittaja saa Feinikiltä viestin ja Vandellilta kuvan: Taiteen yhdistämä kaksikko jäi vielä sovittelemaan Muuttolintujen viereen toista teosta. Parillinen määrä teoksia puhuttelee parillista enemmän, joten Vanhat kävyt ottivat paikkansa varmassa katseen paikassa, television yläpuolelta.