Teema

Näillä vinkeillä otat autosi valoista kaikki tehot irti

Vaihda palaneet polttimot, varmista valojen suuntaus ja käytä kaukovaloja aina kun mahdollista. Lisäkaukovalon saa asentaa keulalle näkyvyyden parantamiseksi.

1. Näkökyky on rajallinen. Terveen ihmisen näkökenttä on leveyssuunnassa noin 180 ja korkeussuunnassa 130 astetta. Suuri osa siitä on ääreisnäkökykyä. Tarkan näön alue on vain kaksi astetta. Väsymys, monet (silmä)sairaudet ja päihteet heikentävät pimeänäköä entisestään.

2. Polttimot kuntoon. Auton valot valaisevat tiellä juuri tarkan näön aluetta, joten on tärkeää, että ne ovat kunnossa. ”Yksisilmäisenä” ei kannata ajaa talvea vasten. Vaihda palaneet polttimot itse, jos se onnistuu, tai varaa aika korjaamolta. Pese tuulilasi ja uusi tuulilasinpyyhinten sulat tarvittaessa.

3. Umpiot kirkkaiksi. Vanhoissa autoissa valoumpioiden etulasit saattavat olla samentuneet ja naarmuiset. Jos et halua vaihtaa koko umpiota, lasia voi yrittää kirkastaa autotarvikeliikkeiden myymillä kiillotussarjoilla. Varmista valojen suuntaus tarvittaessa korjaamolla, jotta näet itse etkä häikäise muita.

4. Ei turhia sumuvaloja. Sumuvaloja saa käyttää ajettaessa sumussa tai rankassa vesi- tai lumisateessa. Takasumuvaloa voi käyttää paitsi sumussa, myös ajettaessa ajoviiman nostattamassa lumipilvessä. Sumuvaloja suositellaan käytettäväksi lähivalojen sijaan, mutta useimmat käyttävät niitä lähivalojen kanssa silloin, kun ajo-olosuhteet ovat erittäin huonot.

5. Rohkeasti pitkillä. Pimeässä pitää ja saa käyttää pitkiä ajovaloja (kaukovaloja) aina kun se on muita häiritsemättä mahdollista. Moottoriteillä, jossa on riittävän leveät keskialueet istutuksineen, ei välttämättä tarvitse vaihtaa kohtaamistilanteissa lähivaloille. Moottoritien vasemmalle kaartuviin mutkiin voi ajaa lähes aina kaukovaloilla.

6.  Älä tuijota valoa. Kun kohtaat vastaantulevan maantiellä, vaihda lähivaloille vasta, kun autojen valokiilat kohtaavat. Käännä katse tien oikeaan reunaan, älä vastaantulijan valoihin. Vaihda takaisin kaukovaloille hetkeä ennen kuin kohtaavat autot ovat rinnakkain.

7. Tehoa ohituksiin. Vaihda lähivaloille, kun pian ohitettavan auton perä osuu valokeilaan. Ilmoita ohitusaikeista suuntamerkillä. Kun olet ohitettavan rinnalla, vaihda kaukovaloille jos vastaantulijaa ei ole. Jos olet itse ohitettavana, vaihda lyhyille, kun ohittava auto on rinnallasi, ja pitkille vasta sitten, kun etäisyyttä on tarpeeksi.

8. Tarkkana pysähdyksissä. Jos pysäytät tai pysäköit auton pimeälle tielle, sytytä seisontavalot auton eteen ja taakse. Älä käytä ajovaloja, sillä silloin muut eivät välttämättä huomaa, ettei auto liiku. Vika- ja onnettomuustapauksissa voi käyttää hätävilkkuja. Jos liikut auton ulkopuolella, käytä heijastinta tai heijastinliiviä. Varaa autoon mukaan taskulamppu.

9. Sallittu lisäkaukovalo. Trafin määrittämien auton ja sen perävaunun valaisinvaatimusten perusteella autoon sallitaan lisäkaukovalaisin sen omien kaukovalojen lisäksi. Kaukovalojen yhteenlaskettu valovoima ei saa ylittää referenssilukua 100, ja niiden kaikkien on sammuttava yhtä aikaa vaihdettaessa takaisin lähivaloille.

10. Tarkista E-merkintä. Kun ostat polttimoita ja lisävaloja, valitse E-hyväksytty tuote. Merkintä takaa, että esimerkiksi valon väri on oikea eikä valokeila häikäise vastaantulijoita liikaa. E-hyväksytty tuote on laillinen tieliikennekäyttöön.