Teema

Näin loihdit helposti arjesta juhlan illallispöytään

Suomalaiset joka kodin arkiruokaklassikot taipuvat helposti myös illalliskelpoisiksi. Tarvitaan vain ripaus kokeilunhalua.

Raikkaan vaaleanvihreän ja ihanan ilmavan hernesosekeiton salaisuus on kermavaahdossa ja kuohuviinissä. Kaada kuohuviini keiton sekaan vasta pöydässä, niin saat sen kuplinnasta juhlavan vau-efektin.

Tarjoa pääruoaksi valmiiksi annoksiksi paistettua lihamureketta. Jos onnistut saamaan lihakauppiaalta tai tutulta metsästäjältä hirven jauhelihaa, käytä sitä. Myös karitsan tai naudan jauheliha soveltuvat tarkoitukseen.

Tarjoile lihamureke selleripyreen ja konjakki-kermakastikkeen sekä puolukkahillon kanssa. Kaikki ohjeet ovat neljälle ruokailijalle.

Illallinen valmistuu noin puolessatoista tunnissa, kun teet mureketaikinan etukäteen jääkaappiin odottamaan.

Hernesosekeitto

¼ dl valkoviinietikkaa

1 dl vettä

½ dl sokeria

½ pieni kukkakaali

1 pieni keltasipuli

3 cm pala piparjuurta

1 puntti tuoretta minttua

2 rkl voita

400 g pakasteherneitä

1 tl suolaa

3 dl vettä

1 rkl kanafondia

1 limen mehu

ripaus suolaa

1 ½ dl kuohukermaa

1 omena

noin 2 dl kuivaa kuohuviiniä

 

Lämmitä kattilassa valkoviinietikka ja 1 dl vettä. Lisää sokeri ja kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä. Leikkaa kukkakaalit pieniksi suupaloiksi ja laita pikkelöitymään keiton valmistuksen ajaksi.

Silppua sipuli, kuori ja raasta piparjuuri sekä silppua mintunlehdet.

Sulata voi. Kuullota sipuli kevyesti voissa, lisää herneet, piparjuuriraaste ja suola.

Lisää 3 dl vettä ja 1 rkl kanafondia. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

Lisää joukkoon mintun lehdet ja soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta limen mehulla ja suolalla.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Nostele vaahto lämpimään hernekeittoon kevyesti sekoittaen.

Leikkaa omenasta pieniä siivuja. Asettele muutama omenasiivu ja kukkakaalinpalanen jokaisen keittolautasen pohjalle. Annostele päälle keittoa.

Vie lautaset pöytään, ja kaada tarjoiltaessa keiton päälle kuohuviiniä noin 2-3 ruokalusikallista annosta kohden.

Hirvimureke

½ dl tuoretta timjamia

4 kpl valkosipulin kynsiä

1 tl suolaa

1 tl pippuria

½ dl öljyä

400 g hirven jauhelihaa

1 dl korppujauhoja

1 dl parmesaaniraastetta

 

Riivi lehdet timjamista ja purista valkosipulinkynnet, lisää suolan, pippurin ja öljyn kanssa korkealaitaiseen astiaan ja sekoita sauvasekoittimella mausteöljyksi.

Levitä tuorekelmu leikkuulaudan päälle, jätä päihin noin 10 cm ylimääräistä.. Levitä jauheliha kelmun päälle ohueksi noin puolen sentin paksuiseksi matoksi. Voit käyttää apuna kaulinta, mutta varo painamasta liikaa. Ripottele öljy, korppujauho ja parmesaani tasaisesti lihan päälle.

Ala rullata lihaa kelmun avulla varovasti tiiviiksi rullaksi. Kun rulla on valmis, kiedo se kauttaaltaan tuorekelmuun ja aseta pötkö jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.

Poista kelmu ja leikkaa pötkö neljään yhtä suureen osaan. Siirrä murekkeet uuniastiaan leikkauspinta leivinpaperia vasten. Aseta lihalämpömittari keskelle yhtä mureketta.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes mittari näyttää sisälämpötilaksi 56 astetta. Paista halutessasi murekkeeseen vielä pannulla rapea pinta.

Juuriselleripyre

1 sipuli

400 g selleriä

2 rkl voita

3 dl täysmaitoa

1 dl ranskankermaa

suolaa

pippuria

 

Silppua sipuli ja paloittele selleri kuutioiksi. Kuullota sipuli ja sellerikuutiot kevyesti voissa pannulla. Lisää maito ja anna hautua hiljakseen liedellä noin 15-20 minuuttia, kunnes sellerit ovat kokonaan pehmentyneet.

Kaada ainekset tehosekoittimeen, lisää ranskankerma ja aja tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Konjakki-kermakastike

2 rkl konjakkia

2 dl kermaa

½ lihaliemikuutio

½ rkl balsamicoa

mustapippuria

(suolaa)

 

Kiehauta konjakki kastikekattilassa. Kaada joukkoon kerma ja lisää lihaliemikuutio. Sekoita ja anna kiehahtaa, laske sen jälkeen lämpötila keskilämmölle. Anna kuplia hiljakseen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää lopuksi balsamico ja rouhi joukkoon mustapippuria. Mausta tarvittaessa suolalla.

Puolukkahillo

1 dl pakastepuolukoita

½ dl sokeria

 

Laita jäiset puolukat ja sokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Älä soseuta. Juhla-aterian lisäkehillossa marjat saavat näkyä ja maistua itseltään.