fbpx
Teema

Näin taiot maukkaat rapujuhlat

Rapujen valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta valmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin aamupäivällä, jotta illan kekkereissä on täydellisesti maustuneita rapuja. Myös muut lisukkeet kannattaa valmistella jo päivällä lähes valmiiksi, jotta itse juhlissa pääsee vähemmällä.

Viisiprosenttinen suolaliemi sekä nopea jäähdytys ja riittävä maustumisaika jääkaapissa ovat hyvien rapujen perusta. Sama liemi sopii sekä tuoreiden rapujen keittämiseen että pakasterapujen maustamiseen, mutta lisäsimme tällä kertaa pakasterapujen herätysliemeen tummaa olutta, joka tuo rapuihin mukavan täyteläistä makua.

Toast skagen ja västerbottenjuustopiirakka ovat ruotsalaisvaikutteisten rapujuhlien klassikkoja. Teimme niistä nyt välimerelliset versiot, joissa paahtoleipä korvataan polentakakulla ja västerbotten-juusto parmesaanilla.

Jos haluat raikkaasta mozzarellasalaatistasi suolaisten rapujen ja piirakoiden kaverina hieman makeampaa, käytä tomaatin sijaan tuoreita mansikoita.

Rapuliemi tuoreille ravuille

40 ravulle

5 l vettä

2 ½ dl karkeaa merisuolaa

8 sokeripalaa

2 nippua kruunutilliä

Huuhtele ravut huolellisesti ennen keittämistä. Sido kruunutillin oksat ja kukinnot puuvillalangalla yhteen, jotta nippu on helppo poistaa keittämisen jälkeen liemestä.

Mittaa vesi suureen kattilaan ja kiehauta. Lisää suola, sokeripalat sekä tilli. Nostele rapuja kiehuvaan veteen noin 10 rapua kerrallaan. Kun vesi kiehuu, keitä rapuja noin 8-12 minuuttia niiden koosta riippuen.

Nostele ravut toiseen kattilaan, joka on täynnä kylmää jäähdytysvettä ja tuoretta tilliä.

Kun olet keittänyt kaikki ravut, poista tillinippu kattilasta ja siilaa liemi pariin uunivuokaan tai muuten jääkaappiin hyvin mahtuvaan astiaan. Nostele joukkoon jäähtyneet ravut. Siirrä rapuastiat jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tunnin kuluttua keittämisestä, mutta säilyvät viileässä tarvittaessa myös seuraavaan päivään.

Tarjoa kuoritut ravut paahtoleivän ja yrttimajoneesin kera.

Pakasterapujen herätysliemi

noin 50 ravulle

2 pkt suuria pakasterapuja

6 l vettä

3 dl karkeaa merisuolaa

10 sokeripalaa

2 tillinippua

½ l tummaa olutta

Avaa rapupakkaukset ja aseta jäiset rapukiekot kahteen tilavaan uunivuokaan odottamaan.

Mittaa vesi suureen kattilaan ja kiehauta. Lisää suola, sokeriapalat, puuvillalangalla sidottu tillinippu sekä olut. Keitä noin 5 minuuttia. Poista tilli ja anna liemen hieman jäähtyä.

Kaada liemi uunivuokiin rapujen päälle. Lisää tuoretta tilliä. Siirrä vuoat jääkaappiin maustumaan 6-12 tunniksi ennen tarjoilua.

Tarjoa kuoritut ravut paahtoleivän ja yrttimajoneesin kera.

Yrttimajoneesi

½ dl tilliä

½ dl persiljaa

½ dl rypsiöljyä

1 dl majoneesia

Hienonna yrtit ja sekoita ne öljyyn sauvasekoittimella. Lisää majoneesi lusikalla hyvin sekoittaen. Laita yrttimajoneesi viileään odottamaan tarjoilua.

Juustopiirakka

Pohja:

100 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 muna

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

120 g parmesan-juustoa

2 kananmunan valkuaista

2 dl kuohukermaa

1 rkl valkoista balsamicoa

2 rkl hienonnettua timjamia

1 tl mustapippuria

Nypi huoneenlämpöinen voi jauhoihin. Lisää muna ja kylmä vesi ja sekoita. Vaivaa jauhotetulla pöydällä kiinteäksi taikinaksi, kääri kelmuun ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin lepäämään.

Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi taikinaksi ja nosta 24-senttisen piirakkavuoan pohjalle. Pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna hetki jäähtyä.

Tee täyte. Raasta juusto ja vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kermavaahto ja lisää siihen lopuksi balsamico. Yhdistä vaahdot ja lisää juusto, timjami sekä pippuri.

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa uunissa noin puoli tuntia. Piirakka on valmis, kun sen pinta on saanut kauniin ruskean värin. Anna sen jäähtyä ennen tarjoilua.

Mozzarellasalaatti

1 ruukku jääsalaattia

1 kurkku

puoli rasiaa mansikoita tai pari tomaattia

1 dl basilikanlehtiä

1 pallo laadukasta mozzarellaa

1 dl cashew-pähkinöitä

Kastike:

1 rkl valkoista balsamicoa

3 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

Huuhdo salaatti ja kurkku kylmän veden alla. Revi jääsalaatti käsin ja paloittele kurkku reilunkokoisiksi paloiksi. Laita kulho 15 minuutiksi pakastimeen.

Pilko ja poista sillä aikaa tomaateista tai mansikoista kannat. Irrota basilikasta lehdet. Paloittele myös mozzarella ja rouhi pähkinät.

Valmista salaatinkastike kaatamalla oliiviöljyä nauhana balsamicoon samalla sekoittaen. Mausta suolalla.

Ota salaattipohja pakastimesta ja lisää siihen tomaatit tai mansikat, basilikanlehdet, pähkinät sekä mozzarella. Sekoita kastike joukkoon.

Polenta skagen

noin 20 suupalaa

Skagenmassa:

170 g katkarapuja liemessään

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

½ punasipuli

½ sitruunan mehu

½ dl lehtipersiljaa

1 tomaatti

1 tl suolaa

Hienonna katkaravunpyrstöt reiluiksi paloiksi. Poista tomaatista kanta ja kostea sisus. Paloittele tomaatti pieniksi kuutioiksi. Sekoita tomaatti ja katkaravut keskenään ja laita ne kulhon päälle lävikköön valumaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Hienonna punasipuli pieniksi kuutioiksi, silppua lehtipersilja. Sekoita ranskankerma, majoneesi ja lehtipersilja. Lisää kaikki loput ainekset, mausta suolalla. Laita astia jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

Polenta:

7 ½ dl kasvis- tai kanalientä

1 ½ dl polentaa eli maissimannaryyniä

1 dl parmesanraastetta

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Lämmitä kasvis- tai kanaliemi kattilassa. Sekoita liemeen polentaryynit ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 5 minuutin ajan. Sekoita kuumaan puuroon juustoraaste ja mausta pippurilla ja suolalla.

Annostele polentamassaa voideltuihin muffinssivuokiin pari ruokalusikallista yhtä vuokaa kohden. Laita vuoat jääkaappiin jäähtymään 15-20 minuutiksi. Kun massa on hyytynyt, laita vuoat 250-asteiseen uuniin grillivastuksen alle. Paista noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut mukavan värin. Anna jäähtyä ja irrota polentakiekot vuoista ennen tarjoilua.

Lusikoi reilu kerros skagenmassaa polentan päälle, koristele halutessasi parmesan-raasteella sekä basilikalla. Tarjoile heti.

Menot