Teema

Näin valmistat hyljeksitystä nötkötistä marsalkka Mannerheimin lempiruoan

Suuntaa katse kaupan säilykehyllyille! Voit löytää sieltä jopa ankanreisiä. Nötkötistä valmistat nopean vorschmackin ja säilykepavuista lempeäntulisen chilin. Silli ja sitruuna maustavat espanjalaisen pastan. Jälkkäriksi maistuu raikas sorbetti, johon tarvitset vain kaksi persikkapurkkia.
Klassikkoruoka vorschmack tarjoillaan perinteisesti punajuurirelissin, suolakurkkujen ja perunamuusin kera. Tässä versiossa lihana käytettiin valmista nautasäilykettä. Kuvaaja: Harri Kuittinen

Voiko nötkötistä valmistaa syötävää sapuskaa? Kyllä voi. Näin keskitalvella on juuri sopiva aika suunnata katse kauppojen säilykehyllyille ja tutkailla niitä ajatuksella. Voit yllättyä, mitä kaikkea sieltä löytyy.

Säilykevorschmack

Marsalkka Mannerheimin lempiruokana tunnettu itäeurooppalainen liharuokaklassikko vorschmack vaatii yleensä pitkän haudutusajan, mutta lihasäilykkeestä tehtynä se syntyy reilussa puolessa tunnissa.

Tarjoile sen kanssa punajuurirelissiä ja säilykekurkkuja. Ohje on neljälle.

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 rkl voita

½ punttia lehtipersiljaa

400 g naudanlihasäilykettä

1 sillifilee

2 rkl korppujauhoja

1 kananmuna

1 rkl konjakkia

1 dl kuohukermaa

1 tl valkopippuria

voiteluun voita ja korppujauhoja

Hienonna sipulit ja kuullota ne voissa. Hienonna persilja.

Avaa naudanlihasäilyke ja paloittele liha veitsellä. Poimi sillipurkista yksi file. Sekoita liha, silli, sipulit, persilja tehosekoittimessa. Lisää päälle korppujauho.

Sekoita muna, konjakki, kerma ja valkopippuri keskenään. Kaada nesteseos tehosekoittimeen ja sekoita niin, että massasta tulee ilmavaa.

Voitele ja jauhota vuoka. Kaada massa vuokaan, ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoile perunamuusin, suolakurkkujen ja punajuurirelissin kanssa.

 

Punajuurirelissi

1 dl etikkapunajuuria hienonnettuna

½ punasipuli

1 rkl punajuurisäilykkeen lientä tai punaviinietikkaa

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

 

Hienonna punasipuli ja punajuuri pieneksi hakkelukseksi. Laita ne kattilaan miedolle lämmölle ja kaada joukkoon tilkka punajuuren säilöntälientä ja hunajaa.

Sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes neste on hävinnyt. Mausta suolalla maun mukaan.

 

Ankka-aprikoosipasta

Hyvin varustelluista marketeista säilykehyllyiltä voit löytää eksoottisiakin valmisteita, kuten vaikkapa ankanrasvaan säilöttyjä ankanreisiä. Kun poistat luut ja lämmittelet reisiä pannulla, rakenne muuttuu nyhtölihaksi, joka sopii esimerkiksi pastan joukkoon.

Säilytä purkkiin jäänyt maukas rasva ja käytä sitä esimerkiksi paistamiseen. Rasvan voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Pastaa syntyy isosta purkillisesta kunnon satsi, josta riittää syötävää jopa 6–8 hengelle.

3 l kanalientä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 prk ankanreisiä

1 pss simpukkapastaa

2 prk aprikoosia

1 tl mustapippuria

½ tl cayennepippuria

½ punttia persiljaa

½ punttia ruohosipulia

suolaa

1 pieni prk smetanaa

Laita kanaliemi kiehumaan. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Avaa ankkasäilyke ja pyyhi reisistä suurin osa rasvasta pois.

Laita reidet kuumalle pannulle, jolloin niihin jäänyt rasva alkaa samantien sulaa. Lisää sipuli ja valkosipuli. Kun liha lämpenee, luut irtoavat siitä helposti. Poista kaikki luut ja suurimmat nahanriekaleet.

Kun kanaliemi kiehuu, lisää sen joukkoon pussillinen simpukkapastaa. Keitä lähes kypsäksi noin 10 minuutin ajan.

Avaa sillä aikaa aprikoosipurkit, poista niistä liemi ja soseuta hedelmät sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Rouhi joukkoon mustapippuri ja lisää cayennepippurijauhe.

Lisää sose pannulle ankanreisien joukkoon. Hienonna yrtit ja sekoita kastikkeeseen.

Valuta suurin osa pastavedestä pois, jätä pieni loraus kattilan pohjalle saostamaan kastikkeen. Sekoita pasta ja kastike keskenään. Keittele 1–2 minuuttia, kunnes pasta on kypsä ja imeytynyt ankka-aprikoosikastikkeeseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Lisää lopuksi smetana ja koristele persiljalla.

 

Chili sin carne

Chili sin carne on puolestaan kasvissyöjän talviruokaa parhaasta päästä, sillä höyryävä kulhollinen lempeän tulista muhennosta avaa tukkoisen nenän ja kuitupitoiset pavut pitävät nälän pitkään loitolla.

Chili sin carne ei jauhelihaa kaipaa. Säilykepavuissa on proteiinia ja porkkana tuo lisää purutuntumaa. Kuvaaja: Harri Kuittinen

Jos ruokaa jää aterialta yli, maku vain tiivistyy seuraavaan päivään. Kääräise chilimuhennosta vaikka tortillan sisälle. Ohjeesta riittää syötävää kuudelle.

2 chilipalkoa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

2 dl basmatiriisiä

5 dl kasvislientä

1 prk kidneypapuja

1 prk ruskeita papuja

1 rkl ruokaöljyä

2 prk tomaattimurskaa

½ tl suolaa

1 rkl sokeria

ruohosipulia

Poista chilipaloista siemenet. Hienonna sipuli, valkosipuli ja chilit pieniksi. Paloittele porkkanat. Huuhtele riisi kylmän veden alla, jotta siitä poistuu suurin osa tärkkelyksestä. Kiehauta vesi ja lisää siihen kasvisliemikuutio tai -fondia ohjeen mukaan. Valuta pavut.

Kuullota sipuleita, porkkanoita ja chiliä öljyssä korkealaitaisella pannulla. Lisää riisi ja kasvisliemi ja kiehauta. Lisää tomaattimurska ja pavut.Anna muhia keskilämmöllä noin 10–15 minuuttia, kunnes riisi on pehmentynyt ja maut tasaantuneet. Sekoittele välillä.

Lisää suola, sokeri ja ruohosipuli.

 

Espanjanpasta

Kirpeänsuolaisen espanjalaistyyppisen pastan pyöräytät sillifileistä ja valkoviini-sitruunaliemestä. Voit käyttää siihen esimerkiksi vorschmackista yli jääneet sillipurkin jämät.

Käytä espanjanpastaan vaikkapa vorschmackista yli jääneet sillifileet. Kuvaaja: Harri Kuittinen

Ohje on neljälle.

100 g spagettia

1 l kasvislientä

½ sipuli

3 valkosipulin kynttä

1 sitruuna

1 dl omenaviinietikkaa

1 dl valkoviiniä

1 dl oliiviöljyä

1 prk sillifileitä

1 dl parmesaaniraastetta

1 dl parsakaalin miniversoa tai persiljaa

suolaa

pippuria

Laita pastavesi kiehumaan ja lisää siihen kasvisliemikuutio tai -fondia ohjeen mukaan.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Purista sitruunasta mehu.

Kiehauta toisessa kattilassa sipulin kera omenaviinietikkaa, valkoviiniä ja sitruunamehua, kunnes nesteestä on jäljellä noin ½ desilitraa. Lisää öljy ja vatkaa tasaiseksi.

Keitä pasta ohjeen mukaan niin, että siihen jää vähän purutuntumaa.

Pilko sillä välin sillit veitsellä pieniksi. Raasta parmesaani ja hienonna yrtit.

Kun pasta on kypsää, lisää viini-sitruunamehu-öljyseos, sillit ja yrtit.

Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja sekoita. Tarjoile heti.

 

Persikkasorbetti ja kookosvaahtoa

Persikkasorbetti on yksinkertaisen raikas jälkkäri, jota pehmeä kookosvaahto täydentää mukavasti. Hyödynnä myös säilykepersikan sokeriliemi, niin sinun ei tarvitse lisätä sorbettiin välttämättä lainkaan sokeria.

Säilykepersikka liemineen muuntuu raikkaaksi sorbetiksi. Kuvaaja: Harri Kuittinen

Kahdesta säilykepurkillisesta riittää jälkiruokasorbettia noin neljälle.

2 prk persikoita sokeriliemessä

1 prk kookoskermaa

Laita kookoskerma jääkaappiin, jotta se vaahtoutuu helpommin. Jäähdytä jäätelökone käyttövalmiiksi.

Avaa persikkapurkit ja nostele hedelmät kulhoon. Soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Sekoita joukkoon noin 1 dl säilykepurkkiin jäänyttä sokerilientä.

Valuta sose jäätelökoneeseen ja anna käydä noin tunnin ajan, kunnes sorbetti on kiinteytynyt. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, voit laittaa sorbettimassan pakastepussissa pakastimeen. Ota pussi pakastimesta 15–20 minuutin välein ja puristele sitä, niin rakenteesta tulee tasainen.

Ota kookoskerma kaapista ja vaahdota se sähkövatkaimella. Tarjoile sorbetin kera.

Avattu purkki ei kuulu jääkaappiin

Säilykkeet ovat ilmanpitäviin, kestäviin lasi- tai metallitölkkeihin suljettuja hyvin säilyviä tuotteita. Ne ovat valmista syötävää joko sellaisenaan tai kuumentamalla.

Täyssäilykkeissä mikrobitoiminta on tuhottu kuumentamalla tuotteet 120 asteeseen ja pakkaamalla ne ilmatiiviisti metallitölkkeihin. Ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä vähintään 12 kuukautta, usein jopa vuosia ilman säilöntäaineita.

Älä säilytä tuotetta avatussa tölkissä, sillä metallista saattaa irrota raskasmetalleja. Siirrä yli jäänyt sisältö esimerkiksi muovirasiassa jääkaappiin.

Puolisäilykkeet ovat yleensä pastöroituja lasipurkkeihin pakattuja tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty suolaa, sokeria, mausteita, etikkaa ja säilöntäaineita. Ne säilyvät yleensä 6–12 kuukautta.

Säilytä puolisäilykepurkit alle 10 asteen lämpötilassa, avattuina aina jääkaapissa.

Lähde: Ruokatieto