fbpx
Teema

Näyttää Audilta, on Audi, mutta kulkee kuin mopo

Testasimme koeajolla, kuinka tavallisen auton kevytautoksi muuttava nopeusrajoitin toimii.
Nopeusrajoittimella varustettu Audi A1 saattoi olla Suomen ensimmäinen "kevytauto" vuonna 2018.

Audi A1:n ohjaamossa iskee identiteettikriisi: menopeli näyttää, tuntuu ja tuoksuukin ihka-aidolta henkilöautolta, mutta kaasupoljinta painamalla ei tunnu tapahtuvan tarpeeksi.

Nopeusmittarin neula nousee normaalisti 55 kilometriin saakka. Sen jälkeen auto ei kiihdy lisää, vaikka kuinka pumppaa kaasupoljinta lattiaan.

Alamäessä nopeusrajoitin sallisi muutaman kilometrin lisävauhdin, mutta nyt, vantaalaisella tasamaalla, auto kulkee kiltisti säädettyä enimmäisnopeutta.

Muuten Audi käyttäytyy kuin normaali henkilöauto. Ajotuntuma on miellyttävän jämäkkä ja varma, ajo- tai tuulimelua ei juuri kuule, ja kantavuus on ennallaan. Kyytiin mahtuu kolme isoa miestä, ja tilaa jää ylikin.

Näin kätevästi syntyy nopeusrajoitettu henkilöauto, jota nuoriso- tai kevytautoksikin kutsutaan.

 

Lue myös: Kevytautoista halutaan vaihtoehto mopoautoille – käyttöönotto vaatii lakimuutoksia

 

 

Kirkkaanpunainen Audi on ainoa laatuaan Suomessa. Julkisessa koeajossa se on vasta ensimmäistä kertaa.

Prototyypillä halutaan osoittaa, millä teknisillä keinoilla uusi kevytautojen ajoneuvoluokka olisi mahdollista toteuttaa Suomessa ja miten auto toimii käytännössä.

Audiin asennettu järjestelmä koostuu nopeudenrajoittimesta ja telematiikkayksiköstä. Ne on pakattu muovilaatikkoon, jossa on läpinäkyvä kansi. Laatikko sijoitetaan auton moottori- tai tavaratilaan tai etuistuimen alle.

Keskusyksikkö yhdistetään johtosarjalla auton sähköiseen kaasupolkimeen. Auton nopeustieto tulee keskusyksikölle OBD- tai CAN-väylän kautta.

Käyttövoima otetaan auton akusta, sulakerasiasta, OBD-pistokkeesta tai muusta jatkuvan virran lähteestä.

– Auton nopeus voidaan rajoittaa kilometrin tarkkuudella, nopeusrajoitinta maahantuovan One-Pro Oy:n toimitusjohtaja Markku Koskinen esittelee.

– Tässä autossa rajoitus on 55 kilometriä, jotta kokeiluvaiheessa emme olisi muiden autojen jaloissa. Yhtä helppoa on asettaa rajoitus 45:een, 60:een tai vaikka sataan kilometriin.

 

Nuorisoautoluokkaa vastustavissa kommenteissa ja lausunnoissa pelätään yleisesti, että autoon asennettu nopeusrajoitin voidaan kiertää tai ohittaa. Jos näin tapahtuisi, 15-vuotiaan kuljettajan käsissä olisi helposti 160 kilometrin tuntivauhdilla kiitävä ohjus.

One-Pron ja sen yhteistyökumppanien kehittämän rajoittimen ohitus on tehty käytännössä mahdottomaksi. Keskusyksikkö on jo itsessään täysin suojattu (katso faktalaatikko), ja järjestelmä hälyttää hakkerointiyrityksistä välittömästi.

– Hälytys lähtee ensimmäisenä kuljettajan omaan puhelimeen. Viesti kertoo, jos laitetta on sabotoitu tai rajoitus on ylitetty, ja kehottaa hiljentämään vauhtia välittömästi, tuotepäällikkö Aki Viitanen kertoo.

– Viesti ylityksestä voidaan lähettää myös vanhemmille tai esimerkiksi Trafiin, poliisille tai Autoliitolle sen mukaan, kuka palvelua pitää yllä.

– Lisäksi tiedot kaikista rajoittimen ohitusyrityksistä ja nopeusrikkomuksista tallentuvat järjestelmän lokitietoihin.

 

Nopeusrajoitetunkin Audin etuna on vankka turvatekniikka: turvatyynyt, luistonesto, lukkiutumattomat jarrut ja peruutustutkat. Ne löytyvät lähes kaikista pikku-Audia edullisemmistakin uudehkoista henkilöautoista.

Esityksen mukaan kevytautojen enimmäisnopeus olisi sama kuin mopoautojen eli 45 kilometriä tunnissa. Markku Koskinen kannattaa 60 kilometrin rajaa.

– Tällöin kevytauto ei olisi tientukkona kaupungeissa, mutta moottoriteille sillä ei olisi asiaa vielä tälläkään nopeudella.

Katso video Kevytauton koeajosta lehden verkkosivulta

 

Suojattu ja sinetöity järjestelmä

Nopeudenrajoittimen ja telematiikkayksikön asennuskotelossa on tamper-kansikytkin, joka hälyttää sabotoinnista.

Audi A2 nopeusrajoittimella.

Johtoihin ei pääse käsiksi rikkomatta vahvaa nailonsukkaa.

Liittimet on lukittu ja sinetöity erikoisteipillä, jota ei voi irrottaa rikkomatta. Kotelo ja liittimet varmistetaan alumiiniteipillä.

Poliisi tai katsastaja voi tarkistaa laitteiden merkkivalotoiminnot kannen läpi.

Sabotointiyritykset aiheuttavat hälytyksen kuljettajan puhelimeen ja valittuihin puhelinnumeroihin.

Auton käyttö-, nopeus- ja lokitiedot talletetaan pilvipalveluun tarkistuksia varten.

Rajoitinlaitteisto voidaan asentaa 52 eri automerkkiin ja 979 eri automalliin.

Hinta asennuksineen on runsaat 400 euroa. Myös vuokraus olisi mahdollinen.

Järjestelmän asennus kestää noin tunnin automallista riippuen.

Laitteisto voidaan irrottaa käyttöajan jälkeen ja tarvittaessa siirtää toiseen autoon.

Menot