Roomalainen klassikkopasta cacio e pepe tuunataan härkäpavuilla.
Teemajutut

Näyttävä härkäpapu on loistavaa lähiruokaa

Perinteikkään pavun valmistaminen vaatii hieman näperrystä, mutta on vaivan väärti. Sosekeiton salaisuus ovat lisukkeet: kirpakka gremolata ja paahdetut siemenet.

Pitkät ja pulleat härkäpavut täytyy kypsentää aina ennen käyttöä. Keitä tuoreita papuja 3–5 minuuttia. Kuivattuja papuja liotetaan ensin yön yli ja keitetään sitten kypsiksi. Papujen päällä oleva pintakuori kannattaa irrottaa keittämisen jälkeen.

Bruschetan päälle sipaistava härkäpaputahna toimii myös uuniperunan täytteenä tai pastakastikkeena. Jos tahnan koostumuksesta haluaa karkeamman, pavut voi muussata haarukalla ja sekoittaa sitten loput ainekset.

Marinoituihin härkäpapuihin saa variaatiota vaihtamalla punaviinietikan balsamiviinietikkaan ja kokeilemalla eri yrttejä. Marinoidut pavut ovat oiva lisuke sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös esimerkiksi ruokaisan maalaissalaatin sekaan.

Härkäpapukeitto

neljälle

 

5 dl kuorittuja härkäpapuja

4 jauhoista perunaa

2 porkkanaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl voita

1 l kasvislientä

2 dl kermaa

2 limetin mehu

1 rkl hunajaa

mustapippuria

 

Gremolata:

1 ½ dl hienonnettua lehtipersiljaa

2 valkosipulinkynttä

½ sitruunan mehu

1 1/2 rkl oliiviöljyä

 

Lisäksi:

3 rkl kurpitsansiemeniä

ranskankermaa tarjoiluun

 

Kuori pavut paloistaan ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuori perunat, porkkanat, sipuli sekä valkosipuli. Paloittele perunat ja porkkanat, hienonna sipulit. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää sitten peruna ja porkkana, kuullota pari minuuttia.

Kaada kattilaan kasvisliemi sekä härkäpavut. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Nosta kattila liedeltä, lisää kerma ja pyöräytä sauvasekoittimella sileäksi. Mausta limettimehulla, hunajalla sekä mustapippurilla. Kuumenna kattilassa.

Valmista gremolata. Hienonna lehtipersilja ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy.

Paahda kurpitsansiemenet pannulla. Koristele annokset gremolatalla, kurpitsansiemenillä ja ranskankermalla.

Härkäpapubruschetta

 

Paputahna:

5 dl kuorittuja härkäpapuja

3 valkosipulinkynttä

3 rkl basilikaa

1 dl parmesaaniraastetta

3 rkl sitruunamehua

11/2 dl oliiviöljyä

mustapippuria

suolaa

 

Lisäksi:

maalaisleipää tai patonkia

ruokaöljyä

parmesaanilastuja

 

Keitä paloista kuorittuja härkäpapuja 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä, poista pintakuoret papujen päältä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, hienonna basilika. Raasta parmesaani ja purista sitruunasta mehu. Laita ainekset kulhoon, lisää oliiviöljy ja surauta sauvasekoittimella tahnaksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Paahda leipäsiivut rapeiksi öljytilkassa pannulla. Levitä päälle härkäpaputahnaa ja koristele parmesaanilastuilla.

Cacio e pepe -pasta härkäpavuilla

neljälle

 

2 ½ dl kuorittuja härkäpapuja

400 g spagettia

20 kokonaista mustapippuria

2 rkl voita

200 g pecorino-juustoa

suolaa

 

Kuori pavut paloistaan ja keitä suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista pintakuoret papujen päältä. Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi. Säästä 3 dl keitinvettä. Raasta pecorino.

Paahda kokonaisia mustapippureita kuivalla pannulla viitisen minuuttia. Murskaa morttelissa. Sekoita pastan joukkoon murskattu mustapippuri, 1 dl keitinvettä, voi sekä juustoraaste. Sekoita voimakkaasti. Jos pasta vaikuttaa kuivalta, lisää hieman keitinvettä. Lisää härkäpavut, mausta suolalla ja rouhi tarvittaessa lisää mustapippuria. Tarjoile heti.

Marinoidut härkäpavut

2 ½ dl kuorittuja härkäpapuja

 

Marinadi:

2 valkosipulinkynttä

1 salottisipuli

2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

2 rkl hienonnettua basilikaa

1 limetti

4 rkl valkoviinietikkaa

5 rkl oliiviöljyä

¾ tl suolaa

¼ rouhittua mustapippuria

 

Keitä palosta kuorittuja papuja suolalla maustetussa vedessä 3–5 minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista papujen pinnalta kuoret.

Tee marinadi. Hienonna valkosipulinkynnet, salottisipuli, lehtipersilja ja basilika. Raasta limetin kuori. Sekoita valkoviinietikkaan oliiviöljy, hienonetut sipulit ja yrtit, kuoriraaste sekä mausteet.

Laita pavut puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada marinadi päälle. Pidä huoli, että pavut ovat peittyneet kokonaan marinadilla. Anna maustua vähintään muutama tunti ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.

Härkäpapu

Kotimainen härkäpapu on vanha viljelykasvi, joka on löytänyt taas tiensä lautasille.

Vihreä palkokasvi sisältää paljon proteiinia, kuituja ja kivennäisaineita.

Kypsennä härkäpavut aina ennen syömistä, nuoret pavut voi käyttää palkoineen.

Kysy tuoretta härkäpapua ruokakauppasi hevi-osastolta. Sesonki on elo-syyskuussa.

Sesongin ulkopuolella härkäpapua voi hyödyntää kuivattuna.

Tarjolla on myös kuivattua härkäpapurouhetta sekä erilaisia härkäpapuvalmisteita.

Tuoreimpia artikkeleita