Neljä tapaa tehdä maistuva munakas

Frittata on munakkaan italialainen versio. Täytteeksi käy melkein mikä vain, joten munakkaaseen saa helposti käytetyiksi jääkaapin jämät. Kokeile keitettyä perunaa, sieniä, makkaraa ja erilaisia juustoja.
Kokkaamisen tarvitaan uuninkestävä pannu. Valmistus aloitetaan liedellä, ja kun munat alkavat hyytyä, koko komeus laitetaan uuniin.
Shaksukan juju on mausteisessa tomaattikastikkeessa, jonka sekaan voi pilkkoa mieleisensä täytteet.
Frittattan tavoin myös shaksuka laitetaan lopuksi uuniin. Jos kotoa ei löydy sopivaa pannua, valmista tomaattikastike tavallisella pannulla ja siirrä sitten uunivuokaan.
Vegaanille sopiva munakas syntyy proteiinipitoisista kikhernejauhoista. Kikhernejauhoja voi käyttää kananmunan tavoin sidosteena vegeleivonnaisissa ja kasvispihveissä.
Broccolini-frittata
neljälle
200 g broccolinia eli varsiparsakaalia
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
8 kananmunaa
1 ½ dl parmesaaniraastetta
päälle tuoretta basilikaa
Huuhtele ja leikkaa broccolinit puoliksi pitkittäin. Hienonna punasipuli ja valkosipuli. Kuumenna uuninkestävällä pannulla oliiviöljyä, lisää broccolinit ja sipulit. Kuullota muutama minuutti, niin että broccolini pehmenee, mutta on napakkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää parmesaaniraaste. Kaada seos pannulle ja paista keskilämmöllä niin kauan, että munakas alkaa hyytyä pohjasta. Siirrä pannu 200-asteiseen uuniin ja paista 10–15 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt kokonaan. Koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.
Munakasmuffinssit
12 kpl
3 kevätsipulin vartta
1 vihreä paprika
150 g savukinkkua
8 munaa
1 ½ dl ruokakermaa
2 ½ dl juustoraastetta
1/2 tl suolaa
mustapippuria
Hienonna sipuli, kuutioi paprika ja kinkku. Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon ruokakerma, juustoraaste, suola ja pippuri sekä kevätsipuli, kinkku ja paprika.
Voitele 12 muffinssivuokaa ja kaada seos vuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes munamassa on hyytynyt.
Shaksuka
neljälle
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 rkl öljyä
70 g chorizo-leikkelettä
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
½ tl cayennepippuria
1 tl sokeria
¾ tl suolaa
1 tlk säilyketomaatteja
1 ½ dl vettä
4 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
1 dl fetaa murennettuna
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa paprika suikaleiksi. Kuumenna uuninkestävässä pannussa öljyä. Kuullota sipulia ja paprikaa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja paista vielä pari minuuttia.
Leikkaa chorizosiivut pienemmäksi ja lisää pannulle juustokuminan, savupaprikan, cayennepippurin, sokerin ja suolan kanssa. Sekoittele minuutti. Lisää tomaatit ja vesi pannulle. Riko tomaatteja pienemmäksi puulastan avulla. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Tarkista maku, ja mausta lisää tarvittaessa.
Tee seoksen pinnalle neljä pientä kuoppaa ja riko kananmunat niihin. Mausta munat ripauksella suolaa ja pippuria. Ripottele paistoksen pinnalle murennettu feta. Paista 200 asteessa grillavastuksen alla muutama minuutti, kunnes kananmunan valkuaiset hyytyvät. Ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa.
Vegaani-omelette
yhdelle
Täyte:
200 g herkkusieniä
½ purjo
ruokaöljyä
2 ½ dl babypinaattia
suolaa
mustapippuria
Munakas:
1 ½ dl kikhernejauhoja
½ tl kurkumaa
½ tl juustokuminaa
¼ tl suolaa
mustapippuria
1 1/4 dl vettä
2 tl oliiviöljyä
Valmista ensin täyte. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Huuhtele halkaistu purjo ja hienonna. Paista sieniä ja purjoa öljyssä pannulla keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää huuhdellut pinaatinlehdet ja paista pari minuuttia, kunnes pinaatti on pehmennyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita kikhernejauhoihin kurkuma, juustokumina, suola ja mustapippuri. Lisää vesi vähitellen ja lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota viitisen minuuttia. Kuumenna öljy pannulla, kaada taikina pannulle. Paista miedolla lämmöllä, kunnes alapinta on hyytynyt ja saanut väriä. Käännä munakas ja paista vielä hetki. Täytä valmis munakas sieni-pinaattiseoksella.