fbpx
Teema

Norjalaispelastajien dramaattista ja arkista työtä kuvataan koskettavasti uudessa tosi-tv-sarjassa

Norjalaisessa asiareality-sarjassa seurataan Tromssan pelastuslaitoksen ambulanssi- ja pelastushelikopteriyksikköä. Kuva: Anna Kilponen
Norjalaisessa asiareality-sarjassa seurataan Tromssan pelastuslaitoksen ambulanssi- ja pelastushelikopteriyksikköä. Kuva: Anna Kilponen

Ambulanssi apuun!

Norjassa osataan tehdä laadukasta asiarealityä. Onnettomuuspaikalle apuun saapuvien ammattilaisten työ on jo lähtökohtaisesti kiinnostavaa, mutta Ambulanssi apuun! -sarjassa sitä onnistutaan kuvaamaan koskettavasti.

Kymmenosaisessa sarjassa seurataan Tromssan pelastuslaitoksen ambulanssi- ja pelastushelikopteriyksikköjen työtä, joka on yhtä aikaa dramaattista ja arkista. Ensihoitajat ja lääkärit tekevät työtään tilanteissa, jotka ovat potilaille aina äärimmäisiä.

Tromssan ensiapuyksikkö on Pohjolan suurin. Toiminta-alue on laaja, välimatkat pitkiä ja olosuhteet usein sään vuoksi vaikeita. Jäisillä ja liukkailla kaduilla kaatuneiden murtumia hoidetaan jo sarjan ensimmäisessä jaksossa useampaan otteeseen.

Aidot ihmiskohtalot liikuttavat

Silloin kun sairaalaan on päästävä nopeasti, potilaita kuljetetaan hoitoon pelastushelikopterilla mykistävien vuoristomaisemien halki.

Katsojalle tulee tunne, että ammattilaiset tietävät, mitä tekevät. Lisäksi he kohtaavat potilaat rauhallisesti ja empaattisesti, hermoilematta. On hyvä, että myös potilaat pääsevät esille omilla kasvoillaan ja nimellään. Juuri aitojen ihmiskohtaloiden ansiosta sarja liikuttaa.

Ensimmäisessä jaksossa ensihoitajat hyppäävät ambulanssiin ja lähtevät auttamaan liikenneonnettomuuden uhreja Tromssan sillalle. Samaan aikaan toisaalla Tromssassa pelastushelikopterin lääkäri lähtee Bardufossissa tuupertuneen naissotilaan avuksi.

Yle Teema & Fem klo 17.15

Menot