Teema

Nyt maistuisi mehevä hodari

Hyvän hot dogin eli hodarin perustana ovat hitaasti nostatetut sämpylät ja kekseliäät täytteet. Hodaria voi haukata ilman suupielistä valuvaa ketsuppiakin.

Uudenlaiset hodarit täytetään nyhtöpossulla, chorizonakeilla, currywurstilla tai jokiravun pyrstöillä. Makua antavat hapankaali, pikkelöity kurkku tai punasipuli.

Hodarit ovat täyttävää syötävää, joten syöjää kohden ei tarvitse varata montaa hodaria. Osan sämpylöistä voi pakastaa tai syödä sellaisenaan aamupalalla.

Myös nyhtöpossua riittää toisellekin aterialle, sillä niskapala on aina reilun kilon kimpale.

Nyhtöpossuhodarit

hodarisämpylöitä
nyhtöpossua
pikkelöityä punasipulia
valkosipulimajoneesia
chilikastiketta

Nyhtöpossun kypsennysaika on nelisen tuntia, joten näiden hodareiden valmistus vaatii aikaa. Aloita possusta. Niskasta tulee käytettyä hodareissa vain pieni osa. Samalla saat seuraavankin päivän ruoan. Pikkelöi punasipuli ja kokoa hodari nostamalla sämpylään ensin salaatinlehti, possunliha, chilikastike, punasipuliviipaleet ja majoneesia.

NYHTÖPOSSU

1 ½ kg possun niskaa
teriakisoijaa
Ketjap manisia

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Asettele possun niska isoon paistopussiin ja valuta päälle runsaasti teriakisoijaa ja Ketjap manisia. Anna niskan kypsyä nelisen tuntia. Lihan on tarkoitus olla ylikypsää. Nosta liha vuokaan ja riivi siitä haarukalla suikaleita.

PIKKELÖITY PUNASIPULI

2 punasipulia
½ dl punaviinietikkaa
½ dl sokeria
suolaa

Kuori ja suikaloi punasipuli. Kiehauta punaviinietikka, sokeri ja suola kattilassa. Nosta jäähtymään. Lisää sipulit liemeen ja anna maustua vähintään puoli tuntia.

Chorizohodarit

hodarisämpylöitä
chorizonakkeja
(valkosipuli)majoneesia
paprikasalsaa

Valmista ensin paprikasalsa. Kuumenna nakit ja kokoa hodari latomalla pohjalle salaatinlehti ja salsaa, sitten nakki ja päälle majoneesia.

PAPRIKASALSA

punainen paprika
sipuli
1 tl tabascoa
½ rkl ruokosokeria
suolaa

Pilko sipuli ja paprika kuutioiksi. Kuullota paprika- ja sipulikuutioita hetki öljytyllä pannulla. Mausta suolalla. Sirottele sokeria ja pirskottele sekaan tabascoa.

Rapuhodarit

hodarisämpylöitä
pikkelöityä kurkkua
ravunpyrstöjä
valkosipulimajoneesia

Aloita kurkun pikkelöimisellä. Voit maustaa ravunpyrstöjä chiliöljyllä, mutta sellaisenaankin ne maistuvat hyviltä. Kokoa hodari asettelemalla sämpylään vuorotellen rapuja (2–3 rkl) ja kurkkukuutiota. Nostele päälle majoneesia.

PIKKELÖITY KURKKU

pieni kurkku
1 dl sokeroimatonta riisiviinietikkaa
1 dl sokeria
suolaa
tuoretta korianteria

Mittaa etikka, sokeri ja suola kattilaan. Kiehauta ja nosta jäähtymään.

Pilko kurkku pieniksi kuutioksi ja lisää kuutiot jäähtyneeseen liemeen. Anna maustua hetki. Ennen hodareiden täyttämistä siivilöi ylimääräinen neste pois ja lisää kurkun joukkoon silputtu tuore korianteri.

Currywurstihodarit

hodarisämpylöitä
currywursteja
hapankaalia
pekonia
hunajaista kastiketta

Aloita kastikkeesta. Paista seuraavaksi pekoni ja leikkaa se paloiksi. Kokoa hodari lusikoimalla alimmaiseksi hapankaalia, seuraavaksi currywursti, pekonia ja kastiketta.

HUNAJAINEN KASTIKE

2 rkl sinapinsiemeniä
2 rkl hunajaa
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria, suolaa

Paahda sinapinsiemeniä hetki kuumassa kattilassa kunnes ne alkavat poksahdella. Lisää kattilaan muut ainekset ja anna kiehahtaa. Lisää kastike hodareiden päälle lämpimänä.

Hodarisämpylät

(n. 20 sämpylää)

5 dl maitoa
50 g hiivaa
3 dl spelttijauhoja
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl merisuolaa
50 g voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita maidon joukkoon melkein kaikki speltti- ja vehnäjauhot sekä suola, ja vaivaa taikinaa hetki. Vaivaa joukkoon myös huoneenlämpöinen voi ja loput jauhot. Anna sämpylä­taikinan kohota liinan alla vähintään puoli tuntia. Jaa taikina 20 osaan ja leivo pitkulaisia hodarisämpylöitä. Jätä sämpylät kohoamaan vielä puoleksitoista tunniksi. Paista kohonneita sämpylöitä 225 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Päivän lehti

25.1.2020