fbpx
Teema

Oikein käytettynä palju kestää jopa neljännesvuosisadan

Paljut ovat yleistyneet Suomessa viimeisen viidentoista vuoden aikana. Samalla niiden valikoimat ovat laajentuneet ja valmistusmateriaalit kehittyneet kestävimmiksi ja helppohoitoisemmiksi. 

Esimerkiksi paljujen sisäosat tehdään pääasiassa muovista, joka on syrjäyttänyt aiemmin yleiset puupaljut käytännössä kokonaan. Karkean arvion mukaan Suomessa myydään 10 000–15 000 paljua joka vuosi.

Millaisia paljuja on tarjolla ja millaista huoltoa ne vaativat? Alan ammattilaiset vastasivat paljun valintaa ja käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Paljonko paljut maksavat ja kuinka kauan ne kestävät?

Karkea hintahaarukka on 1 500–3 200 euroa. Hintaan vaikuttavat koon lisäksi valmistusmateriaalit ja lämmitysjärjestelmän tehokkuus. Lisäksi hintaa nostavat suodatusjärjestelmät ja vedenpuhdistuskemikaalit. Suodatinjärjestelmät maksavat karkeasti 200–300 euroa. Noin sadalla eurolla saa puhdistuskemikaalipakkauksen, joka riittää noin vuodeksi.

Nykyisin markkinoilla olevat paljut ovat varsin pitkäikäisiä hankintoja: niiden käyttöikä on oikein käytettynä 20–25 vuotta.

Millaisista materiaaleista paljut valmistetaan?

Aiemmin paljujen sisäosat valmistettiin puusta, mutta nykyisin lähes kaikki paljut ovat sisäosiltaan muovisia. Se on puuta kestävämpi ja helppohoitoisempi materiaali. Ulkokuoria valmistetaan muun muassa muovipaneeleista ja lämpökäsitellystä puusta.

Minkä kokoinen palju kannattaa valita? 

Paljuja on tarjolla kahden hengen malleista jopa 14 hengen malleihin. Suosituin koko on 4-6 hengelle mitoitettu palju. Oikea koko määräytyy oman käyttötarpeen mukaan. Liian isoa paljua ei kannata ostaa vain siksi, että sitä käytetään pari kertaa kesässä isolla porukalla. Iso palju lämpenee aina hitaammin kuin pieni.

Mökkikäyttöön soveltuvat perusmallit. Omakotitalon pihalla kannattaa satsata tehokkaaseen lämmitysjärjestelmään, jotta paljun lämpenemistä ei tarvitse odottaa tuntikausia. 

Miten kylpyvesi lämmitetään ja miten nopeasti vesi lämpenee?

Karkeasti 90 prosenttia paljuista lämpiää ulkopuolisella puukamiinalla. Se on helppo lämmitysjärjestelmä, joka ei vaadi sähköä eikä vie paljusta kylpytilaa. Vaihtoehtoisia lämmitystapoja ovat sähkölämmitys ja nestekaasulämmitin.

Lämmitysaika riippuu lämmitysjärjestelmän tehosta. Tehokas kamiina lämmittää 4-6 hengelle tarkoitetun, noin 1 200–1 300 litraa vetävän paljun jopa alle kahdessa tunnissa. Pienempitehoinen kamiina lämmittää saman määrän vettä 3–4 tunnissa. Pidä kansi päällä lämmitettäessä, jotta vesi lämpenee nopeammin.

Voiko samassa vedessä kylpeä monta kertaa?

Tässä on kaksi koulukuntaa. Toiset käyttävät vettä vain kerran ja tyhjentävät paljun joka kerta käytön jälkeen, toiset käyttävät samaa vettä useamman kerran. Siinä tapauksessa vesi on suodatettava ja puhdistettava bakteereja tappavilla kemikaaleilla jokaisen käytön välillä. 

Voiko kylpyveden valuttaa suoraan maahan?

Jos kylpyveden puhdistukseen ei ole käytetty kemikaaleja, veden voi johtaa maahan tai ojaan. Jos kylpyvettä puhdistetaan kemikaaleilla, sitä ei saa valuttaa maahan, vaan vesi pitää viemäröidä. Käytä viemäröinnin suunnittelussa apuna asiantuntijaa.

Millaista huoltoa paljut vaativat?

Palju on puhdistettava säännöllisesti. Huuhtele ja pese se jokaisen käytön jälkeen. Jos vedet valutetaan maahan, pesuaineena on käytettävä esimerkiksi mäntysuopaa. Puinen ulkovuori tulee käsitellä suoja-aineella kerran kesässä. Peitä palju kannella, kun sitä ei käytetä. Näin paljuun ei pääse roskia.

Miten lähelle rakennusta paljun voi sijoittaa?

Puulämmitteinen palju tulee sijoittaa riittävän kauas rakennuksesta paloturvallisuuden vuoksi. Tarkista kunnan rakennusvalvonnasta vaadittu etäisyys. 

Voiko paljua käyttää ympäri vuoden?

Paljut soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Pakkasella on vain muistettava tyhjentää allas käytön jälkeen. Jäätyvä vesi voi särkeä kylpytynnyrin.

Vastauksia antoivat Kirami Oy:n myyntiedustaja Antti Eskola ja Kylpytynnyri.netin yrittäjä Vesa Haloila.

Menot