Teema

Oireetonta korvaa ei tarvitse hoitaa

Korvien puhdistus on harvoin tarpeen, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Sampo Kujala Lapin sairaanhoitopiiristä.

Erityisen hyvä on muistaa, että kansan keskuudessa suosittua vanupuikkoa ei suositella korvien puhdistukseen lainkaan.

– Yleensä vaikku työntyy vain syvemmälle korvakäytävään, jos vanupuikolla yritetään puhdistaa, Kujala sanoo.

Korvalääkäri vertaa korvia hampaisiin: niiden perushuolto on melkeinpä päinvastaista.

– Hampaita täytyy puhdistaa, että ne pysyvät kunnossa. Oireetonta korvaa ei sen sijaan tarvitse hoitaa mitenkään, Kujala sanoo.

Milloin korvien puhdistus on tarpeen?

– Jos korva on kipeä tai jos kuulo heikkenee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Ajoittainen korvien tukkoisuus on normaalia esimerkiksi flunssan yhteydessä, mutta jos se kestää pitkään, asia kannattaa tarkistuttaa.

– Jos korvassa todetaan vaikku- eli vahatulppa, se puhdistetaan ja katsotaan, auttaako puhdistus oireisiin. Lisäksi tarvittaessa tehdään muitakin tutkimuksia.

Miten vaikkutulppa syntyy?

– Korvakäytävien iho uusiutuu jatkuvasti sisältä ulospäin, ja normaalitilanteessa vaikku samoin kuin kuollut ihosolukko poistuvat korvasta itsestään. Leukojen liike esimerkiksi syömisen tai puhumisen yhteydessä auttaa korvaa tässä puhdistustyössä.

– Joillakin ihmisillä vaikku on tavanomaista kuivempaa, ja silloin sitä voi pakkautua korvakäytävään. Tämä ominaisuus johtuu perintötekijöistä. Joskus korvaan kertyy vaikkua, jos korvakäytävä on rakenteellisesti poikkeava esimerkiksi operaation jäljiltä. Suurimmalla osalla ihmisistä korva kuitenkin puhdistuu itsestään.

Mitä vaikku on?

– Sitä erittyy korvakäytävän uloimman kolmanneksen rauhasista. Siinä on rasvaa ja lisäksi se on hieman antibakteerista eli estää jossain määrin bakteerien ja sienien kasvua. Vaikku ei ole likaa, kuten usein luullaan, vaan se on tarpeellinen suoja korvakäytävän herkälle iholle.

Miten korvat puhdistetaan?

– Apteekeista saa esimerkiksi öljypohjaisia tippoja. Ne pehmittävät vaikkua, joka sitten poistuu itsestään. Jos se ei auta, terveyskeskuksessa hoitaja voi huuhdella korvat tai lääkäri voi poistaa vahatulpan imulaitteella tai mekaanisesti. Öljytipat auttavat myös korvien kutinaan.

– Vanupuikkoja ei pitäisi käyttää. Korvakynttilöitäkään lääkärit eivät suosittele. Niistä ei ole osoitettu tutkittua hyötyä, mutta niiden käytössä on palovamman riski.

– Jos on joskus todettu oireita aiheuttava vahatulppa, kannattaa käyttää jotakin vaikkua pehmittävää tuotetta 1–2 kertaa viikossa.. Kaikilla se ei riitä, joten he käyvät korvien puhdistuksessa terveyskeskuksessa säännöllisesti. Puhdistusväli voi olla 1–3 kertaa vuodessa.

Mistä johtuu, kun joskus tuntuu, että korvan tukkoisuus yhtäkkiä aukeaa?

– Poksahduksen tunne tulee välikorvasta, tarkemmin sanottuna korvatorvesta. Välikorva voi olla alipaineinen, ja poksahdus tuntuu, kun ilma pääsee korvatorvea pitkin sinne takaisin esimerkiksi leukojen avaamisen myötä.

– Jos korvassa on alipaine, kuulo on usein hieman tavanomaista heikompi. Alipainetta voi olla esimerkiksi flunssan yhteydessä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic