fbpx
Teema

Onko sirkkojen syömisestä vaaraa allergikoille?

Hyönteisravinto tulee rytinällä Suomeen. Viime aikoina kauppojen hyllyille on ilmestynyt muun muassa sirkkoja sisältäviä nakkeja, pihvejä ja proteiinipatukoita, sekä sirkkasuklaata ja -leipää.

Voiko sirkkoja tai muita hyönteisiä sisältävä ravinto aiheuttaa allergisia reaktioita, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Péter Csonka?

– Kyllä voi. Periaatteessa mikä tahansa eloperäinen aine voi aiheuttaa allergisen reaktion iho- tai limakalvokontaktista tai ravintona nautittuna.

– On tiedossa, että matojen ja toukkien käsitteleminen voi aiheuttaa pilkkijöille allergisia reaktioita. Myös perhostutkijoille on tehty ihopistokokeita ja on osoitettu, että he herkistyvät ötököille.

– Aiheesta tiedetään vielä varsin vähän. Tieteellisissä julkaisuissa asiasta on lähinnä tapausselostuksia. Systemaattista tutkimustietoa ei juuri ole. Hyönteisallergioista puhutaan siis tapausselostusten ja allergeenejä koskevan yleisen tiedon pohjalta.

Jos tietää olevansa allerginen jollekin ruoka-aineelle, voiko siitä päätellä olevansa allerginen myös hyönteisille?

– On havaintoja, että tietyt samaan lahkoon ja pääjaksoon kuuluvat eliöt voivat aiheuttaa ristireaktioita. Ravut ja sirkat ovat niveljalkaisia. Jos on allerginen ravuille, voi saada allergisia oireita myös muista niveljalkaisista.

– Niveljalkaisissa on tropomyosiiniproteiinia. Jos on vaikka altistunut pölypunkeille hengitysteiden kautta, voi saada oireita myös sirkoista.

– Toki on niin, että kaikki rapuallergikot eivät välttämättä ole allergisia muille niveljalkaisille. On paljon havaintoja, että on herkistytty vain yhdelle eläimelle.

Menot