Teema

Onko SPR:n vapaaehtoisilla defibrillaattoreita?

Defibrillaattori eli defi on laite, jolla pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt rytmihäiriö. Laite antaa elvytettävälle hoitavan tasavirtasähköiskun.

Kuinka paljon laitteita on SPR:n vapaaehtoisten ensiapuryhmien käytössä, terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen SPR:stä?

– Meillä on noin 3 500 ensiapuryhmäläistä, joista kertyy 225 ryhmää eri puolilla Suomea. Ensiapuryhmien päivystäjät on koulutettu käyttämään defibrillaattoria. Kaikki ryhmät eivät tuota ensiapupäivystyksiä, mutta suurin osa päivystää erilaisissa tapahtumissa.

Kuinka tärkeä laite defibrillaattori on esiapuryhmälle?

– Tavoitteena on, että jos joku menee elottomaksi, eikä hengitä, hän saa nopeasti tehokasta elvytystä. Siihen kuuluu defibrillaattori.

– Painelupuhalluselvytys aloitetaan välittömästi ja paikalle haetaan defi. Se tunnistaa itse käytettävyytensä rytmihäiriön hoidossa ja antaa ohjeita suomen kielellä.

– Laitteella voidaan pysäyttää hetkeksi kaaokseen joutunut sydämen sähköinen toiminta, joka aiheuttaa kammiovärinää. Toivottavasti sydän käynnistyy sen jälkeen oikealla rytmillä. Painelupuhalluselvytyksellä sydäntä pidetään hapekkaana ja käynnistymisvalmiudessa.

Onko käyttö vaikeaa?

– Laitteen käyttö ei ole vaikeaa. Sen osaa kymmenvuotiaskin, joka osaa elvytyksen perusteet. Jos malttaa kuunnella laitteen antamia ohjeita, pääsee jo melko pitkälle.  Tärkeintä on osata myös painelupuhalluselvytys. Laite kuuluu samaan kokonaisuuteen.

Millaista ensiapua SPR:n päivystäjät voivat yleensä antaa?

– Miellä on monta tasoa. Perusensiapupäivystäjä pystyy auttamaan pienissä haavoissa, murtumissa ja vammoissa sekä sairauskohtauksissa. Pidemmälle koulutettuja ensiauttajia ei ole joka paikassa. Se on sairaanhoitopiirin alaista toimintaa.

Reijo Hietala