Teema

Ota vesipullo mukaan ja jätä lastenrattaat kotiin - Näin saat kaiken irti kesäfestareista

Ammattilaiset neuvovat, miten juhlista selvitään hengissä. Muista ainakin korvatulpat ja kunnon aamupala. Useimmiten kortti käy maksuvälineenä.
 

Pakkaa virtapankki

Ota mukaan vain välttämättömät tavarat. Ennen festareita katso säätiedotus ja pukeudu sen mukaan. Lataa puhelimen akku ja tarvittaessa pakkaa mahdollinen virtapankki eli kännykän varavirtalähde mukaan.

– Ota oma vesipullo. Sen voi täyttää festivaalin vesipisteistä, Oulun Qstockin festivaalikoordinaattori Niina Ristolainen sanoo.

Suositeltaviin tavaroihin kuuluvat myös korvatulpat. Vaikka ei viihtyisi lavan edessä, pitkä päivä hälyssä on kova korville.

Jaloista kannattaa pitää huolta. Turun Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä neuvoo, että hiertymät on helppo välttää käyttämällä sukkia.

– Oma salaisuuteni on ottaa vaihtokengät mukaan. Jalat eivät puudu ja saa lisää seisaallaoloaikaa.

Hän myös kehottaa jättämään kalliit aurinkolasit kotiin, jos sattuu olemaan aurinkolaseja hukkaavaa tyyppiä.

Tee ennakkosuunnitelma

Festivaaliohjelma on syytä suunnitella ennakkoon. Jos tarjolla on festivaalisovellus, lataa se kännykkääsi. Se muistuttaa, kun suosikkibändisi keikka lähestyy.

Varaa aikaa festivaalialueelle menoon ja sieltä poistumiseen, sekä lavalta toiselle siirtymiseen. Mitä suurempi kaveriporukka, sen kauemmin siirtymiset kestävät.

Aikataulu kannattaa jättää riittävän väljäksi. Älä ahnehdi liikaa ohjelmaa.

– Pitää olla aikaa ex tempore -hetkille ja yleiselle haahuilulle. Uusien ja yllättävien asioiden löytäminen on festivaalien suola, Niemelä neuvoo.

Ajoita ruokailu oikein

Myös festarisyömiset on hyvä miettiä etukäteen. Nykyfestareiden ruokatarjonta on ylenpalttista. Ravintoloita voi olla useita kymmeniä. Kaikkea ei mitenkään ehdi maistaa.

Niina Ristolaisen mukaan festivaalikansalle tulee jostain syystä aina yhtä aikaa nälkä. Ensimmäinen ruuhkahuippu on iltapäivällä yhden ja neljän välillä. Iltasyöminen ajoittuu seitsemän, kahdeksan aikaan.

– Kannattaa syödä ennen tai jälkeen ruuhka-ajan. Ei tarvitse jonottaa niin pitkään.

Ota myös omia eväitä mukaan. Hyvä festarieväs on kevyttä, säilyy hyvin ja sen voi syödä tarvittaessa yhdellä kädellä.

Pidä pieni käteiskassa

Ennen kehotettiin varamaan festivaaleille käteistä rahaa koko päivän tarpeisiin. Nykyään kortti toimii usein jopa narikassa. Hätävarana pieni määrä käteistä on silti paikallaan.

Kun iso joukko ihmisiä kokoontuu, sekaan saattaa sattua jokunen epärehellinenkin. Ruisrockin Niemelän mukaan tavallisella maalaisjärjellä pärjää festaritungoksessa.

Festivaaleja pidetään joskus vaarallisina paikkoina. Niemelä on eri mieltä.

– En tiedä yhtään kaupunkia, jossa olisi yhtä paljon poliiseja ja järjestyksenvalvojia per asukas kuin festivaaleilla on.

Älä vie lasta lavan eteen

Useimmilla festivaaleilla ei ole yleisiä ikärajoja. Ruisrockin Niemelä jättää vanhempien harkittavaksi, minkä ikäisen lapsen kanssa voi lähteä festareille.

– Pienen vauvan kanssa ei kannata mennä tiiviiseen väkijoukkoon, ja pitää aina muistaa suojata lapsen kuulo.

Festivaaleille ei yleensä saa tuoda lastenrattaita. Niemelän mukaan kiellolla pyritään suojelemaan lapsia.

– Joku voi innoissaan juosta ja törmätä rattaisiin. Se on lapselle vaaraksi. Suosittelen kantoreppua tai -liinaa.

Kukaan ei ole liian vanha festareille. Joka vuosi Ruisrock jakaa 1 000 ilmaislippua 70 vuotta täyttäneille. Niitä kysellään jo varhain talvella. Tiettävästi vanhin kävijä on ollut 101-vuotias.

Kunnioita kanssajuhlijoita

Hyvä festaripäivä alkaa kunnon aamupalalla. Näin ei tule lähdettyä kiukkuisena liikkeelle, Mikko Niemelä neuvoo.

– Tärkein varuste on iloinen festarimeininki. Sillä on taipumus tarttua myös muihin.

Ennen festareille menoa kannattaa henkisesti valmistautua siihen, että samalla alueella on jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Väkijoukossa pitää ottaa muut huomioon.

Qstockin Niina Ristolainen korostaa, että kaikkien juhlijoiden tulee antaa juhlia omalla tavallaan.

– Toisen rauhaa ja tilaa pitää kunnioittaa.

Festarit ovat mainio tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin. Liian päällekäyvä ei kuitenkaan saa olla.

Epäkunnioittavaa käytöstä ei tarvitse eikä pidä sietää. Jos kokee joutuneensa häiriköinnin kohteeksi, Ristolainen neuvoo poistumaan epämukavasta tilanteesta ja ilmoittamaan tapahtuneesta festivaalin henkilökunnalle.