Teema

Ovatko lättäpohjaiset sandaalit hyvät jalalle?

Millainen jalkine on kesällä paras, OMT fysioterapeutti Eero Turunen?

– Selkeää yleisohjetta ei voi antaa. Siihen vaikuttavat jalkatyyppi ja tottumiskysymykset. Tärkeää on valita kesäkengäksi jalkine, joka hengittää ja tuntuu mukavalta. Nykyään suositellaan luonnonmukaisia jalkineita. Se tarkoittaa sitä, ettei kengissä olisi kantakorotuksia ja että varpailla olisi kengässä tilaa. Toisin sanoen huono kenkä on kärjestä kapea ja kannasta korkea. Eri asia on sitten se, miten kenkiä käyttää. Tietenkin esimerkiksi korkokenkiä voi käyttää silloin tällöin, kunhan ne eivät ole aina jalassa. Tärkeää on, että käyttöjalkineet ovat jalalle terveelliset.

Ovatko lättäpohjaiset sandaalit hyvät jalalle?

– Lähtökohtaisesti ohut pohja ja tueton kenkä ei ole ongelmallinen. Se vastaa paljain jaloin liikkumista. Ongelmaksi ohutpohjaiset ja tuettomat kengät voivat aiheutua, jos on tottunut käyttämään hyvin tuettuja ja vaimennettuja kenkiä. Etenkin, jos on ylipainoa, pitäisi kenkien olla jalkaa tukevat ja vaimennetut.

Entä perinteiset varvassandaalit. Kelpuutatko ne kesäkengiksi?

– Varvassandaalit eivät ole hyvät kiinnityksen vuoksi. Kävellessä joutuu painamaan varpaita kohti kengän pohjaa. Se ei ole luontaista jalan liikkumista. Sinänsä varvassandaalit eivät ole huonot, jos ne eivät ole jokapäiväisessä käytössä. Pitkille kävelylenkeille kannattaa valita toisenlaiset kengät.

Millaisia vammoja huonot kesäkengät aiheuttavat?

– Usein rasitusperäisiä vammoja, kuten rakkoja ja hiertymiä. Pahimmillaan voi tulla jännevammoja ja rasitusmurtumia.