Teema

Ovatko naiset persompia makealle kuin miehet?

Sitä miettii ottavansa vain yhden palan suklaata, mutta pian saattaa huomata syöneensä vähintään koko rivin.

Ovatko naiset miehiä persompia makealle, akatemiatutkija Mari Sandell Turun yliopistosta?

– Tutkimusten mukaan naiset eivät ole luonnostaan persompia makealle kuin miehet. Mieltymys makeaan on osin periytyvää, mutta samojen vanhempien lapset voivat olla keskenään erilaisia. Karvaalle maulle herkkä voi syödä enemmän makeaa kuin se, jolle karvaus ei maistu niin voimakkaana. Syöminen on moniaistinen kokemus. Syötävä tarjoaa maun lisäksi tunto-, näkö-, kuulo- ja hajuaistimuksia.

Onko valon puutteella ja makeanhimolla yhteyttä?

– Ei ole tieteellistä näyttöä, että makeanhimo voimistuisi pimeinä vuodenaikoina. On kuitenkin arveltu, että hiilihydraatit voivat edistää hyvänolontunteen syntymistä aivoissa, kun valoa ei ole riittävästi – esimerkiksi Suomessa syksyllä ja talvella. Hiilihydraatit toimivat ikään kuin valon korvikkeina pimeänä aikana.

Miksi ihminen ahmii koko suklaalevyn, vaikka siitä tulee paha olo, tutkijalääkäri Henry Karlsson Turun yliopistosta?

– Syömisen säätelyä on tutkittu lähinnä lihavilla, koska lihavuus muodostaa merkittävän lääketieteellisen ongelman. Liikasyömiseen liittyy todennäköisesti laaja hermoverkkojen toiminnan epätasapaino. Lihavilla on muutoksia ns. aivojen palkkiojärjestelmässä, ja tämä saattaa altistaa liikasyömiselle. Myöskin syömistä hillitsevien hermoverkkojen toiminta on heillä erilaista kuin normaalipainoisilla.

– Normaalipainoisten palkkiojärjestelmässä ei pitäisi olla vikaa, joten heillä kyseessä on ehkä jonkinlainen lyhytkestoinen impulssikontrollin häiriö, joka johtaa lyhytkestoiseen herkutteluun. Jos ahmintaa on tiheämmin, voi kyseessä olla myös bulimia eli ahmimishäiriö.

Riikka Marjomaa