fbpx
Teema

Pään suojelu on pääasia: pysy selvänä ja pystyssä

Siihen tarvitaan vain kaatuminen, liukastuminen tai horjahdus. Jotkut putoavat, toiset joutuvat liikenneonnettomuuteen. Päähän sattuu.

Aivovamma voi kohdata ketä tahansa, useimmiten varoittamatta. Joka päivä aivovamman saa 40–50 suomalaista, vuoden aikana 15 000–20 000 ihmistä. Lievemmin päänsä kolhii lähes yhtä moni meistä.

– Useimmat vammoista ovat onneksi lieviä, ja valtaosa potilaista toipuu niistä hyvin, lääketieteen tohtori, dosentti Teemu Luoto Tampereen yliopistollisen sairaalan neurokirurgian yksiköstä lohduttaa.

 

Kymmenkunta vuotta vanha aivovammojen Käypä hoito -suositus päivitettiin viime vuodenvaihteessa. Uuden kansallisen suosituksen laati 12-jäseninen asiantuntijatyöryhmä, jonka puheenjohtajina toimivat Teemu Luoto sekä Taysin neurokirurgian professori Juha Öhman.

Lääkärien ja kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten toimintaa ohjaavassa suosituksessa aivovamma määritellään “ulkoisen voiman aiheuttamaksi aivotoiminnan häiriöksi tai rakenteelliseksi vaurioksi”.

Suosituksen tavoitteena on yhtenäistää aivovammojen diagnostiikkaa ja hoitokäytäntöjä. Perustana on uusin tieteellinen tutkimustieto.

Suosituksessa on nostettu esiin aivovammojen ennaltaehkäisy, sillä jokainen meistä voi käytöksellään pienentää aivovammariskiä. Kaikille sopivia ja helppoja keinoja on ainakin neljä:

 

1. Pysy selvänä

Humala altistaa tapaturmille, erityisesti kaatumisille ja sitä kautta pään alueen vammoille. Niiden seuraukset ovat usein jopa elinikäisiä.

– Yhden aivovammojen riskiryhmistä muodostavat noin 25 ikävuoden molemmin puolin olevat nuoret aikuiset, jotka viettävät iltaa humalahakuisesti kaupungilla ja lopuksi löytävät itsensä makaamasta kadulta tai jostakin yökerhon rappusista, kun kontrolli ei enää toimikaan, Teemu Luoto kuvaa.

Toinen vastaava ryhmä ovat erityisesti keski-ikäiset miehet. Vammoja sattuu eniten viikonloppuiltoina ja aamuyön tuntien aikana.

Joka toinen potilaista on vammautumishetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Suomessa sattuu huolestuttavan paljon aivovammoja nimenomaan humalassa, Luoto vahvistaa.

 

2. Älä kaadu

Kaatumiset ja putoamiset aiheuttavat Suomessa kaksi aivovammaa viidestä. Enemmistö päänsä kolhivista on miehiä.

Kaatumiset aiheuttavat isoimman osan myös ikäihmisten aivovammoista. Vauhdittajaksi ei tarvita edes päihteitä, vaan öinen vessareissu voi päätyä jalkojen pettämiseen ja pään lyömiseen kaatuessa.

– Iso kysymys on, miten kotona liikkumisesta voi tehdä senioreille turvallisempaa, kun hänen liikuntakykynsä on huonontunut ja tasapainonsa heikentynyt.

Vanhusten kaatuilu kotona tai ulkona on myös kokonaisterveysriski: vaikka “vain” lonkka murtuisi, sekin saattaa olla kohtalokas esimerkiksi kohonneen infektio- ja veritulppariskin takia. Korkea ikä pidentää muutenkin toipumisaikaa vamman jälkeen.

Kaatumis- ja päävammoja voi talvikaudella ehkäistä käyttämällä pitäviä kenkiä ja/tai kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä ja polkupyörässä nastoitettuja renkaita.

 

3. Kiinnitä turvavyö

Kaikista aivovammoista noin joka viides, mutta työikäisten vakavista aivovammoista jopa 60 prosenttia johtuu liikenneonnettomuuksista.

– Osuus on 20 vuoden aikana vähitellen laskenut. Auton tekniset rakenteet ovat kehittyneet ja ne suojaavat paremmin törmäysenergioilta.

– Autojen turvatyynyillä ja turvavyön käytön lisääntymisellä on iso merkitys.

– Hyvin usein vakavia aivovammoja kolareissa saaneilla turvavyö ei ole ollut käytössä. Pää on päässyt iskeytymään auton rakenteisiin tai vammautunut on sinkoutunut ulos autosta, Luoto huomauttaa.

Aivovammojen ja erityisesti pään ja niskan alueen niin sanottujen retkahdusvammojen riskiä pienentävät lisäksi auton istuimen niskatuen oikeat säädöt. Tuen yläreuna säädetään päälaen tasolle ja koko tuki mahdollisimman lähelle takaraivoa.

Aina tämä ei ole mahdollista. Säätömahdollisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota autonhankinnan yhteydessä.

 

4. Suosi kypärää

Teemu Luoto painottaa kypärän merkitystä pyöräilyturmien aiheuttamien päävammojen estämisessä:

– Kypärä ei poista voimakasta kiihtyvyys- ja hidastusliikettä, joka kaatuessa tapahtuu ja vaikuttaa aivoihin. Se kuitenkin estää päähän muuten kohdistuvan suoran ja kovan iskun.

Tutkimusten mukaan pyöräilykypärän käyttö vähentää aivovammariskiä kaikissa ikäryhmissä merkittävästi, eräiden tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia.

Kypärä on pakollinen ratsastuksessa tai ajettaessa mopolla, moottoripyörällä, mönkijällä ja moottorikelkalla. Se suojaa päätä myös monissa urheilulajeissa sekä rakennus- ja kunnossapitotöissä.

Menot