Teema

Päivitä välineet ennen joulusiivousta

Joulusiivous tarkoittaa monessa kodissa suursiivousta. Isoa urakkaa voi helpottaa, jaksottamalla sitä useammalle päivälle ja pohtimalla etukäteen siivousjärjestystä. Kaikkea ei tarvitse tehdä saman päivän aikana. Siivousta helpottaa merkittävästi se, että siivousvälineet ovat hyvässä kunnossa ja liinat puhtaita.

– Liinan ulkonäkö kyllä kertoo vaihtamistarpeesta. On hyvä muistaa, että keittiöliinat pitää vaihtaa useammin kuin pölyjen pyyhkimiseen käytettävät liinat, sanoo Pia Niemonen Varsinais-Suomen Martoista.

Liinat kannattaa Niemosen mukaan puhdistaa heti käytön jälkeen. Liinan käyttöikä pitenee, kun sitä ei säilytetä likaisena. Myös nopea kuivuminen edistää liinan puhtaana pysymistä.

Liinoja voi pestä koneessa, mutta niiden pesussa ei kannata käyttää huuhteluaineita. Ohuen liinan voi pestä tiskikoneessa.

– Hoito-ohjemerkinnästä kannattaa tarkistaa liinan konepesun kestävyys, Niemonen muistuttaa.

Liinat pysyvät kunnossa, kun muistetaan valita siivousliinamateriaali pintamateriaalin mukaan. Hyvä vinkki on valita eri käyttötarkoituksiin eri väriset liinat. Näin WC:n pesuun käytetyt ja pölyjen pyyhkimiseen tarkoitetut liinat eivät mene keskenään sekaisin.

Myös lattiapesinten liinat ja lattiamopit kannattaa pestä säännöllisesti.