Teema

Palju ei ole aina pyöreä

Hertta-koira kurkistaa paljuun, mutta vuoden verran pihassa ollut vesiallas ei ole vielä saanut koiraa kastautumaan. Pasi Paanasen perheen pihan 12 hengen palju on tosiaan palju, vaikka näyttääkin miniuima-altaalta.

Viime kesänä hankittu lämmitettävä kylpypaikka on ollut perheen mieleen. Aiemman asunnon terassilla oli pienempi palju.

– Kun tähän pari vuotta sitten talo rakennettiin, oli itsestäänselvyys, että kaivinkone tekee paljulle oman paikan talon läheisyyteen.

Terassiin puoliksi integroitu palju on ollut kovassa käytössä, eikä uutuudenviehätys ole vielä haihtunut. Paananen halusi paljun juuri siihen, missä se on nyt.

– Irrallaan se olisi kuin taivaasta tiputettu, mutta tässä kaiken muun yhteydessä ja samaan tyyliin rakennettuna se täydentää kokonaisuutta. Aihio ostettiin Lempäälän Lasikuidusta ja kokonaisuus rakennettiin paikan päällä. Viereen on vielä lähitulevaisuudessa tulossa pihasauna.

Paananen toteaa, että montaa asiaa piti miettiä ennen kuin paljun paikka lopullisesti päätettiin. Yksi oli poistoveden laskupaikka. Tontilla on oma porakaivo, joten paljun täyttämiseen menevä 2,7 kuutiota vettä ei tuo kustannuksia.

– Oli aika luonnollinen valinta vetää poistoputki metsään, mutta kannen avulla pystymme pitämään samaa vettä paljussa jonkin aikaa, eikä sitä siis tyhjennetä joka kerta.

Paljun paikka kannattaa miettiä tarkasti niin täytön kuin lämmityksen kanalta. Paanaset asuvat suojaisassa paikassa luonnon keskellä, eikä tarvetta näköesteille tai katokselle ole, päinvastoin.

– Jouluna oli aika upeaa istua paljussa ja katsella tähtitaivasta. Paljuilu on aina yhtä iso elämys, vaikka sen valmistelussa meneekin tovi. Paljumme on hyvin eristetty, mikä nopeuttaa lämmittämistä.

Niin, vedenlaskussa menee pari tuntia, lämmittämisessä helposti tuplat. Palju vaatii oman aikansa, joten ihan joka työpäivän jälkeen Paanasilla ei palju pöhise. Paananen vertaa paljun lämmittämistä savusaunaan.

– Tämäkään ei ole mitään kiireisen ihmisen hommaa. Päinvastoin, paljuun päästessään on jo aika rentoutunut kiireistä ja vain nauttii. Joskus käymme lämmittämättömässä paljussa nopeasti virkistäytymässä saunan jälkeen

Suomalaisten paljuinto on syntynyt vuosien kuluessa. Sastamalassa sijaitseva Kirami on valmistanut paljuja jo 17 vuotta.

– Valmistamme vuodessa yli 5 000 paljua, joista vientiin lähtee noin kolmannes. Suomessa ei ole näkynyt vielä hiipumisen merkkejä, mutta ehkä suuren kasvun vuodet ovat jo ohitse. Vientimarkkinoilla olemme vasta alkutaipaleella, ja tietoisuus tuotteista on vähäistä, toteaa Kiramin vientimyyjä Taina Hujo-Oittinen.

Puupalju koostuu puupohjasta ja pontatuista seinälaudoista, muovialtaat pohjasta, sisäaltaasta ja paneeleista. Laudat tai paneelit pysyvät paikoillaan vanteiden avulla.

– Kaikkien paljujen mukana toimitetaan kamiina ja siihen sopiva piippupaketti, jotka asiakas asentaa paikoilleen.

Jorma Lehdon kesämökille Suodenniemelle hankittu palju ei syö polttopuita, sillä lämmitys toimii sähköllä. Osittain terassiin upotettu pyöreä palju on tuore hankinta, ja takana onkin vasta avajaiskylpy

– Kun saavuin perjantaina mökille, napsautin paljun lämpenemään. Lauantaina päivällä oli jo kylpyvesi lämmintä. Ei tarvitse puilla pelata, vaan on aika helppo ja huoleton ratkaisu.

Isoa, halkaisijaltaan 170 sentin kokoista paljua harkittiin pitkään järven rannassa sijaitsevalle mökille. Lopulta paljukaupoille vei järven leväisyys. Lisäksi järvivesi oli monta kertaa niin viileää, ettei uimaan tarvinnut mennä.

– Pidämme kovasti saunomisesta. Palju vähintään kaksinkertaistaa saunomisajan, ja sehän on pelkästään mukavaa.

Lehdon paljun pohjassa on led-valoja, mutta niiden toimintaa ei valoisina kesäiltoina ole vielä päästy kokeilemaan. 1 200 litraa vettä imevä palju saa viikot olla rauhassa ja vesi kannen alla valmiina, sillä paljussa on suodattimet.

Lehto mittasi paljun lämmittämiseen menevän sähkönkulutuksen viime viikonloppuna eikä pidä 40 kilowatin kulutusta isona.

Paljuiluun liittyy myös ikäviä mielikuvia. Esimerkiksi veden puhtaanapitoa saatetaan pitää vaikeana.

– Vaikka paljuun tarvitaan vain vettä, polttopuita ja tulta, niin silti veden juoksuttaminen ja parin tunnin lämmittäminen vaativat monelta pitkää pinnaa, Hujo-Oittinen sanoo.

Paljun voi myös vuokrata. Seinäjokelaisen Turo Vainioniemen Paljuvuokraus-yrityksen tuotteita pysäköidään usein omakotitalojen, mökkien ja yritysten pihaan.

Asiakas allekirjoittaa vuokrasopimuksen ja tiedostaa, että tahallisesta rikkomisesta joutuu korjausvastuuseen. Vainioniemen mukaan paljut palautetaan yleensä todella hyvässä kunnossa, usein jopa pestyinä, vaikka sitä asiakkaan ei tarvitsisi tehdä.

– Usein asiakkaita mietityttää vuokrapaljujen puhtaus. Paljuissamme ei ole piiloja, mihin lika voisi jäädä, ja ne pestään vuokraamisen jälkeen voimakkailla pesuaineilla.

Vainioniemi toimittaa kuluttajille myös uusia paljuja, monesti ilman ulkoverhousta. Tällöin asiakas rakentaa terassin paljun ympärille.

– Palju kannattaa oikeasti koeistua. Usein törmää paljuihin, joissa on liian matala selkänoja, mikä ei ole kovalla pakkasella mukava, kun hartiat jäätyy. Lisäksi selkänoja saisi olla kallistettu. Myös eristykseen ja tulipesään kannattaa kiinnittää huomiota, Vainioniemi neuvoo paljun hankkijoita.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic