fbpx
Teema

Pannukakku pelastaa illan ja kirkastaa aamun

Pannukakkumaailmassa on kahdenlaisia pannukakkuja: superterveellisiä ja tavallisia. Tummenevina syysiltoina molemmille on käyttöä.

Pannukakku on mainio aamiaisvaihtoehto myös viikonloppuisin, kun mieli tekee jotain erityistä mutta ei liian työlästä aamupalaa.

Perinteiset amerikkalaistyyliset pannarit saavat muhkeutensa ruokasoodasta ja leivinjauheesta.

Tontonton-pannukakut eivät sisällä kananmunaa, joten niiden paistoaika on tavallista pidempi ja paistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Lopputulos on palkitseva: keskilämmöllä rauhassa kypsytetty pannari on mehukas ja makea.

Tarjoile pannukakut vaahtera- tai agavesiirapin ja hedelmien sekä marjojen kanssa.

Paksukaiset

(neljälle)

1 kananmuna

2 dl jogurttia (esim. bulgarian)

0,5 dl maitoa

2 rkl vaahtera- tai agavesiirappia

2 rkl sokeria

2, 5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

öljyä tai voita paistamiseen

Riko kananmuna ja sekoita sen kanssa samassa kulhossa jogurtti, maito, vaahterasiirappi ja sokeri. Jos et halua makeita pannukakkuja, jätä pois toinen tai molemmat makeuttajat.

Lämmitä öljy pannulla. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita kuivat ja märät ainekset keskenään. Vältä ylisekoittamasta taikinaa; rivakka kääntely riittää.

Paista pannukakut paistinpannulla keskilämmöllä. Käännä, kun pannarin pinnalle nousee kuplia. Yksi kakkunen syntyy noin 0,5 desistä taikinaa.

Halutessasi lisää taikinan sekaan esimerkiksi pähkinöitä tai kauden sesonkihedelmiä (nektariini, luumu) pilkottuna.

Kaikille sopivat tontonton-pannarit

(gluteeniton, maidoton, munaton) (neljälle)

2 kpl banaania

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

ripaus suolaa

2 rkl pellavansiemenrouhetta + 0,5 dl vettä

1 tl vaniljauutetta

1 rkl kookosöljyä tai kaakaovoita

2,5 dl mantelimaitoa

2,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja tai muuta gluteenitonta jauhoseosta

koristeluun pähkinöitä, viipaloitua banaania ja agavesiirappia

Valmista ensin kananmunan korvike pellavansiemenrouheesta: kaksi ruokalusikallista rouhetta sekoitetaan 0,5 desiin vettä.

Anna seoksen turvota vähintään viisi minuutta. Määrä vastaa kahta kananmunaa ja pellavansiemenveden voi halutessaan korvata kananmunalla.

Jauha gluteenittomat kaurajauhot jauhoksi monitoimikoneessa. Kaurajauhot voi korvata myös muilla gluteenittomilla jauhoilla joko kokonaan tai osittain.

Muusaa banaani haarukalla. Sekoita kulhossa banaani, leivinjauhe, ruokasooda, suola, vaniljauute ja liotettu pellavansiemenrouhe. Sekoita hyvin ja anna taikinan levätä hetki. Lisää lopuksi sulatettu kookosöljy tai kaakaovoi ja mantelimaito. Sekoita kevyesti, älä vatkaa.

Lisää lopuksi kaurajauhot (tai muu gluteenittomat jauhot). Jos taikina vaikuttaa liian nestemäiseltä, lisää siihen jauhoja.

Kuumenna paistinpannu, mutta varo kuumentamasta liian kuumaksi. Paista, kunnes koostumus on kiinteä.

Sopivasti mausteinen chai latte

(neljälle)

1 tl kuivattua, jauhettua inkivääriä

1/4 tl cayennepippuria

5 kokonaista mustapippuria

5 kokonaista murskattua kardemummaa

1 kpl kuivattu tähtianis

1 kanelitanko

3 rkl mustaa irtoteetä

5 dl vettä

5 dl maitoa tai soijamaitoa

hunajaa

Mittaa mausteet, musta irtotee ja vesi kattilaan. Kiehauta ja anna hautua noin kymmenen minuuttia. Varo hauduttamasta liikaa, ettei tee kitkeröidy.

Kaada tee mukiin siivilän läpi ja lisää kuumennettu maito tai soijamaito. Teetä ja maitoa käytetään yhtä paljon.

Lisää hunaja, sekoita ja juo.

Helppo luksuskaakao

(neljälle)

1 l maitoa (tai esimerkiksi vaniljalla maustettua soijamaitoa)

1 kanelitanko

8 palaa tummaa suklaata

Pistä kokonainen kanelitanko maito- tai soijamaitopurkkiin. Anna maustua ainakin kaksi tuntia. Jos pidät kanelista paljon, voit antaa maidon maustua yön yli. Mitä kauem­min kanelitanko on nesteessä, sitä voimakkaampi on kaakaon kanelin maku. Kaakaon mausteeksi sopivat myös kardemumma ja vanilja.

Aseta kaksi suklaapalaa kaakaokupin pohjalle. Kuumenna kanelimaito kattilassa ja kaada suklaapalojen päälle. Sekoita.

Menot