fbpx
Teema

Peitolla on väliä – osta tarpeiden mukaan ja nuku hyvin

Ensimmäiseksi peittokaupoilla pitää miettiä, millainen oma nukkumisympäristö on. Nukutko ikkuna auki kesät talvet, asutko lämpimässä kerrostaloasunnossa ja miten nukut: alasti vai yöpaidassa?

– Pohdi, millaiset nukkumistavat sinulla on. Jos hikoilet paljon tai nukut alasti, pitää huomioida peiton helppo pestävyys, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Jos taas haluat luksusta ja untuvapeiton, kannattaa miettiä, millaiset pesumahdollisuudet sinulla on. Untuvapeiton kuivatus vaatii paljon tilaa ja aikaa.

Tärkeää onkin valita peiton täyte ja päällyskangas omiin tarpeisiin sopivaksi.

Vuodevaatteissa kehitellään koko ajan uutta älyteknologiaa. Peitoissakin on erilaisia ominaisuuksia, jotka saattavat viilentää tai ottaa huomioon nukkujan lämpötilanvaihtelut. Mitä enemmän taustalla on tuotekehittelyä ja erikoismateriaaleja, sitä hintavampi peitto yleensä on.

– Muuttujia on paljon. Myös oma pituus ja koko pitää pohtia, Marjomaa muistuttaa.

Standardimitta 150 x 200 senttimetriä ei sovi läheskään kaikille.

Suositusten mukaan peiton pitää olla 25–30 senttimetriä pidempi kuin nukkuja. Lisäksi peiton leveyden tulee olla 30 senttimetriä leveämpi kuin nukkujan rintakehä. Pitkille ja isokokoisille standardimittainen peitto on liian pieni, jolloin nukkumismukavuus heikkenee.

Menot