Teema

Pelätty permanentti tekee paluun – Ammattilaisten vinkeillä vältät tyylimokat ja tukkakatastrofit

Muistat varmaan sen hetken, kun marssit kampaamoon ja esitit vienon toiveen: Samanlaiset kiharat kuin Julia Robertsilla Pretty Womanissa? Ja kuinkas sitten kävikään…

Permanentin epäonnistuminen johtui todennäköisesti melko usein epärealistisista toiveista. Lyhyistä ja pätkityistä hiuksista ei saa millään rullilla näyttelijättären upeita punaisia kutreja, puhumattakaan, että naama muuttuisi samalla taikaiskulla ihanteelliseksi.

Nyt permanentin paluusta puhutaan vuosi vuodelta voimistuvin äänenpainoin. Erikoisparturi-kampaaja Kimmo Alarotu sanoo, että se on lähempänä kuin koskaan.

– Permanentteja kysytään enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kohta nähdään, ryöpsähtääkö ovi kunnolla auki vai jääkö se raolleen.

Voimakkaasti siltä näyttää, että permanentti tulee, komppaa pitkän linjan hiusalan ammattilainen, kouluttaja Harri Paananen. Hänen mielestään siitä on vuosikymmenten tauon jälkeen tullut todellinen vaihtoehto kampaajan tuoliin istujalle. 

Paanasen mukaan paljon riippuu vielä kampaajista – siitä, ehdottavatko he asiakkailleen permanenttia. Hän kuitenkin uskoo, että se näkyy jo ensi kesän katukuvassa. 

Hiusalan kouluttaja Mikko Vainio on hiukan epäilevämpi, mutta hänenkin mielestään paluun signaaleja on haistettavissa.

1980-luvulla nuoruuttaan eläneet muistavat takaa pitkät ja sivuilta sekä päältä lyhyet säkkärät. 1990-luvun teineille kipeän tuttuja ovat kolmion muotoiset polkkatukkapermikset, jotka kruunattiin koppuraisella otsakummulla.

Vuoden 2017 permanentti näyttää tyystin toisenlaiselta. Nyt sillä haetaan suoraan hiukseen luonnollista taipuisuutta, runsautta ja helppohoitoisuutta. Kiharaa ei välttämättä tavoitella.

Miehillä permanentteja käytetään rennon surffarityylin luomiseen. Etenkään silloin kampaus ei saa näyttää niin sanotusti tehdyltä.

– Permanentti on se tekninen toiminta. Siihen luetaan kaikki hiuksen fyysistä rakennetta muuttavat käsittelyt, huomauttaa Paananen.

Jos hiuksissa on luonnontaipuisuutta, nyt sitä korostetaan. Jos ei ole, permanentti rientää apuun ”buustaamaan”.

– Tällä hetkellä ykköstoive permanentissa on se, että kunhan ei näytä permanentatulta, toteaa Vainio.

Jos omat hiukset eivät taivu, nykyaineilla saa autettua kuontaloa kauniimmaksi. Mieti, millaista lopputulosta haluat, ja neuvottele kampaajan kanssa, miten tulokseen voisi päästä.
 

Muista ainakin nämä:

1. Suuret kiharat.

Enää ei haeta lopputulosta, jonka on pakko kestää puoli vuotta. Tarjolla on myös todella suuria rullia, joilla syntyy luonnollisen näköisiä, naisellisia laineita.

2. Rohkea säkkärä.

Jos sinulla on kanttia, kokeile kunnon afroa. Jos sellaisen hankit kesäksi, säästyt paljolta hiustenlaitolta. Säkkärä pysyy kauniina, kun sitä ei harjaa pesun jälkeen auki, vaan tyytyy puristelemaan kiharoihin lisää kimmoisuutta.

3. Mekaaniset kiharat tai tyvikohotus.

Jos kaipaat lähinnä pientä kohotusta lättänään tukkaan, mieti, onko kestokäsittely tarpeen. Jos kyllästyt helposti, kannattaa kokeilla kiharoita ensin vaikkapa piippiraudalla tai rullilla. Nykyisillä pohjatukituotteilla tyven saa kohotettua myös ilman käsittelyä tai tyvikohotusraudan avulla. 

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic