Teema

Peräkärryn painorajat voivat yllättää

1. Kuormaa peräkärry niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle, ja kuorma jaetaan tasaisesti kärryn pohjan koko alalle. Lopuksi kuorma sidotaan kiinni kunnollisilla liinoilla. Lastin tukeva sitominen on tärkeää kuomullisessakin kärryssä, jotta kärry ei ala heittelehtiä kesken ajamisen.

2. Lain mukaan jarruttoman perävaunun suurin sallittu kokonaismassa on 750 kiloa, mutta vetoautokohtainen sallittu massa on tarkistettava rekisteriotteesta.

3. Kuormauksen yhteydessä on muistettava tarkistaa aisapaino. Jo pienikin vauhdinnousu tai äkillinen liike voi saada kärryn heittelehtimään ja vetoauton hallinnan katoamaan.

4. Peräkärryn takapainoisuuden voi testata helposti irrottamalla peräkärry vetokoukusta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Jos aisa nousee ylös ja kärry lähtee kippaamaan taaksepäin, on takana liikaa painoa.

5. Kärryn kuormauksessa on muistettava myös ylipitkän kuorman merkintä. Lasti ei saa ylittää kärryn etureunaa metriä pidemmältä matkalta. Auto- ja peräkärry-yhdistelmän suurin sallittu nopeus myös moottoritiellä on 80 km/h.

Lähde: Liikenneturva
 

Mainos