Teema

Pieni ihme pääsee kuvattavaksi

Sigrid Tikka ja Sami Salonsaari haluavat ikuistaa 13 päivää vanhan esikoistyttärensä. Siksi he ovat saapuneet Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteydessä sijaitsevaan potilashotelliin.

Tuore äiti valitsee kuvausvaatteita eli pieniä neulehousuja, jotka laitetaan vaipan ja napatyngän peitoksi. Sen jälkeen vauva asetellaan vaalean peitteen päälle kuvattavaksi.

– Voi, kuinka kaunis, valokuvaaja Varpu Rautaniemi sanoo.

Vastasyntyneiden new born -kuvaukset ovat tulleet viime vuosina muodikkaiksi Suomessa. Neiti Salonsaari ei tiedä muoti-ilmiöstä mitään. Hän nukkuu suu mutrussa.

Tunnelma huoneessa on harras, kun kaikki katsovat pientä nukkuvaa kääröä, jonka jalat liikkuvat unissaan.

Sitten alkaa kuulua vaimeaa pörinää. Aikuisia naurattaa, ja pian Sigrid Tikka vie vauvansa vaipanvaihdolle.

Vauvakuvan studio on samassa kerroksessa kuin niiden äitien, jotka voivat olla potilashotellissa perhehuoneessa synnytysvuodeosaston sijaan. Vauvakuvaukseen voi tulla joko suoraan synnytysvuodeosastolta tai kotoa. Keskoset kuvataan sen jälkeen, kun he saavat luvan kotiutua.

– Olemme kuvanneet jopa viiden tunnin ikäisiä vauvoja. Ne ovat aivan ainutlaatuisia tilanteita, kun vauvalla on vielä syntymänukka ja vain muutama tunti elettyä elämää takana, Rautaniemi sanoo.

Ideana on se, että kuvaukseen voi tulla juuri sellaisena kuin on, vaikka suoraan synnytyssalista, jos vointi sen sallii.

– Vanhemman väsymys ei kuvissa näy. Pikemminkin pienessä tokkurassa välittyy rakkaus ja uuden elämän ihmeellisyys.

Jotta kynnys kuvauksiin olisi matala, Vauvakuvan yrittäjä Aino Luukkanen on halunnut tehdä siitä kaikille mahdollista. Hän ei peri itse kuvauksesta maksua, vaan asiakas maksaa tilaamistaan kuvista.

Inspiraationa Luukkasella on ollut hänen isoisovanhempiensa kuva, jossa he pitävät sylissään Luukkasen mummia.

– Sukukuvat ovat aarteita, jotka säilyvät sukupolvilta toisille.

Sitä Tikka ja Salonsaarikin kuvauksesta hakevat. He haluavat muiston paitsi lapselle ja itselleen myös muille sukulaisille ja jälkipolville.

Vauva ei kuitenkaan ole enää yhtä yhteistyöhaluinen kuin kuvauksien alussa. Vaipanvaihdon jälkeen hän on itkuinen eikä rintakaan kelpaa.

– Miksi mä oon nakkena täällä? Mitä mulle tehdään?, Sami Salonsaari juttelee tyttärelleen ja yrittää rauhoitella häntä.

Vauvat kuvataan usein syntymäasussaan, joten huoneen lämpötila on hellelukemissa. Aikuisilla alkaa olla tuskaisen kuuma vauvaa hytkyteltyään.

Isä Salonsaaari keksii, että vauvan pitää päästä lennolle rauhoittuakseeen. Hän nappaa tyttärensä mahalleen käsivartensa päälle ja alkaa lennättää ympäri huonetta. Itku laantuu.

Juuri tästä vauvakuvauksessakin on kyse. Valokuvaajat haluavat ikuistaa ihmiskontaktin ja läheisyyden vanhempien ja vastasyntyneiden välillä. Rautaniemen kamera laulaa, kun isä rauhoittaa lastaan.

Kuvauksissa käy kaikenlaisia ihmisiä. Luukkasen mukaan tilanne on kuitenkin aina universaali.

– Lapsen saaminen on ihana asia, joka yhdistää ihmisiä. Ihmisten tausta ei näy kuvissa, vaan rakkaus uuteen perheenjäseneen. Vastasyntyneessä on jokin taika, elämän ihme, joka säteilee kaikista kuvista.

Yhdysvalloissa on ikuistettu vastasyntyneitä potretteihin jo 1940-luvulla. Myöhemmin tapa on yleistynyt Keski-Euroopassa.

Suomessa on keskitytty ottamaan lapsesta puolivuotis- ja yksivuotiskuvia. Vasta 80 vuotta myöhemmin meillä on innostuttu kuvaamaan studio-oloissa vastasyntyneitä.

Luukkanen sanoi jo 18-vuotiaana haluavansa kuvata vauvoja. Tuolloin sitä ei kuitenkaan pidetty ammattina, joten hän päätyi kauppakorkeakouluun.

30-vuotiaana, valmistuttuaan toiseen ammattiinsa valokuvaajaksi hän kuuli opiskelukaveriltaan vastasyntyneiden kuvausilmiöstä. Luukkanen syttyi heti ja perusti vuonna 2013 Vauvakuvan Tampereelle potilashotelli Norlandian yhteyteen.

Tällä hetkellä Luukkasen yritys kuvaa Taysin 5000 vuosittain syntyvästä vauvasta noin tuhat eli joka viidennen.

Ideana oli laajentaa kaikkiin Suomen synnytyssairaaloihin, mutta nuori yrittäjä törmäsi vastustukseen, sillä sairaalat eivät olleet valmiita yhteistyöhön. Muutaman viime vuoden aikana ammattilaisia on tullut alalle lisää, ja vastasyntyneiden kuvapalveluista on jo kova kilpailu etenkin isoissa kaupungeissa. Nykyään new born -kuvia otetaan muutamien sairaaloiden yhteydessä, esimerkiksi Turussa.

Tikka ja Salonsaari pohtivat, itkeekö lapsi kaikissa nyt otetuissa perhekuvissa.

Rautaniemi sanoo, että aika usein vanhemmat yllättyvät nähdessään kuvat, sillä kuvaustilanteessa he eivät yleensä huomaa pieniä hetkiä, jolloin kaikki on täydellistä. Kuvaaja ehtii kuitenkin havaitsemaan arvokkaat hetket.

Vauva Salonsaari päästää taas turauksen, kun kuvaus on ohi.

– Taasko tuli kakka? Sekös siellä kierteli, äiti Tikka sanoo ja halaa vauvaansa.