Teema

Pihakivetys on palapelin tekoa - katso videolta ammattilaisen vinkit kauniin ja vaihtelevan kivetyksen tekoon

Jos teet työn itse, varaa tarpeeksi aikaa pohjatöihin ja malttia ladontaan. Erikokoisista pihakivistä koottu sekaladonta on nyt suosittua kotipihoilla. Ladontamalleja on kymmeniä erilaisia.

Kun Hannu ja Susanna Nyström muuttivat viime syksynä erillistaloon, rakennuksen sivussa oli vain muutamia isoja pihalaattoja. Muuten alue oli soralla ja seinustoilla kasvoi heinää.

– Alue oli kieltämättä hieman epäkäytännöllinen. Päätimme heti, että se laitetaan kuntoon. Siihen piti saada trailerin päällä olevalle veneelle oiva säilytyspaikka, lintujen rengastusta selkävesillä harrastava Hannu Nyström kertoo.

Puutarhan muutostöiden ammattilainen Janne Järvinen ja hänen työntekijänsä hoitivat Nyströmien pihakivetyksen sillä aikaa, kun pariskunta oli töissä.

Tampereella asuvien Nyströmien 30 neliön kivetysprojekti on Järvisen mukaan hyvin perinteinen työ, jossa ei kahta päivää kauempaa mene.

 

 

 

 

Kahden päivän urakka

Ensimmäisenä päivänä tehtiin pohjatytöt kuntoon ja aloitettiin kivien ladonta. Toiselle päivälle jäi ladonnan loppusuora ja viimeistelytyöt. Aurinkoinen, kuiva sää oli urakalle melkein täydellinen.

– Vaihtelevat sääolosuhteet ovat monesti pieni lisäjännite, mutta nyt on ollut hyvät asennussäät, Järvinen toteaa.

Mari Hermaja, Jesse Haaparanta ja Tuomas Helenius tekevät saumatonta tiimityötä. Alue valmistuu silmissä ja kivet suorastaan loksahtelevat paikoilleen. Nyströmien valitsema kivi on 60 mm paksua. Kiviä on kolmea eri kokoa, joten alue tehdään sekaladonnalla.

– Tämä pihakivi kestää henkilöautoliikenteen. Parikymmentä milliä enemmän, niin voisi ajaa jo vähän isommalla autolla, Järvinen lupaa.

Katso videolta, kuinka kivetys nousee Nyströmien pihaan. Janne Järvinen kertoo samalla vinkkinsä pihakivetyksen tekoa suunnittelevillle.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic