fbpx
Teema

Pikku Martta on nähnyt jo monta maata

Moottoripyörämatka Eurooppaan oli suunniteltu jo hyvissä ajoin. Paljon matkustamaan tottuneet Maija ja Antti Lemberg pitivät kiinni suunnitelmastaan, vaikka pariskunnan esikoinen ilmoitti tulostaan.

Lähtöpäivänä Maija Lemberg oli raskaana yhdeksännellä viikolla ja voi mainiosti.

– Olin säästynyt pahoinvoinnilta ja muilta alkuraskauden harmeilta, joten raskaus ei vaikeuttanut matkalle lähtemistä, oululaislähtöinen, Lontoossa kahdeksan vuotta asunut Lemberg sanoo.

– En myöskään kokenut olevani sen enempää turvassa työpaikallani toimistossa kuin moottoripyörän selässä istuessani.

RASKAUS ei estä matkustamista, mutta jokaisen on syytä harkita asia yksilöllisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Tuovi Hakulisen mukaan äidin kokonaistilanne ratkaisee.

– Suunnitelmista kannattaa aina keskustella neuvolan hoitajan ja lääkärin kanssa, olipa perussairauksia tai ei.

Raskaana olevan on hyvä miettiä ennen matkaa läpi terveydentilansa, mahdollinen aiempi raskaushistoriansa ja matkakohteen riskit, Hakulinen neuvoo.

Matkakohteista on syytä välttää paikkoja, joissa hygienian taso on heikko tai joilla esiintyy tautiepidemioita. Esimerkiksi yleinen hepatiitti A -rokote pistetään raskausaikana vain korkean riskin alueille matkustaville.

– Raskausaika on lyhyt, joten turha riskinotto ja matkustaminen haastaviin olosuhteisiin turistimatkalle ei ole suositeltavaa, Hakulinen sanoo.

RUOAN KANSSA kannattaa noudattaa yleisiä matkustajien hygieniaperiaatteita.

Raskaana oleva varoo kypsentämätöntä ruokaa vaikkapa Thaimaassa, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo sanoo.

– Turistin virhe on mennä salaattipöytään ja saada siitä turistiripuli. Bakteerikanta on kaukomaissa meille niin erilainen, ja usein se tulee elimistöön salaatin pesuvedestä, Kuusipalo sanoo.

Osa samoista neuvoista pätee myös pienen vauvan kanssa matkustaessa.

– Imeväisen kanssa on yleensä helppoa, mutta jos äiti stressaantuu matkalla, imetys voi häiriintyä. Matkalle tulisi olla varasuunnitelma, pakata mukaan valmisruokia pariksi päiväksi ja hankkia loput kohdemaasta, Kuusipalo sanoo.

LEMBERGIT OVAT jatkaneet matkustamista myös Martta-tyttären syntymän jälkeen.

Nyt vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen Martta on jo kokenut reissaaja. Alle puolivuotiaana hän oli käynyt jo kyläilemässä sukulaisten luona Suomessa ja lomalla Tukholmassa, Madridissa ja Berliinissä.

Matkaa on taitettu autolla, laivalla ja lentokoneella.

Myös pitkä ajomatka toissa kesänä Lontoosta Brysselin ja Tukholman kautta Suomeen sujui sylivauvan kanssa hyvin.

– Autoilu oli helppoa, koska Martta nukkui valtaosan päivistä. Piti vain muistaa, että lapsi tarvitsee ruokaa juuri silloin, kun on nälkä.

TÄMÄN SYKSYN reissun Lembergit tekevät Dubaihin marraskuun pimeää ja kylmää pakoon. Siitä tulee Martan toistaiseksi pisin lentomatka.

Matkakohteen valintaan vaikutti yöelämän olemattomuus. Vanhempien ei tarvitse harmitella sitä, että hotellihuoneeseen vetäydytään aikaisin illalla lapsen ehdoilla.

Anna Pesonen-Smith

Menot